Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Krem karamel sa turonom (Flan de Turrón)

Krem karamel sa turonom (Flan de Turrón)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krem karamel sa turonom (Flan de Turrón)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
15
"Ne, niste u Raju, nego u našoj kuhinji, gde danas pripremamo Krem karamel sa turonom"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 5 komada
  • turon - 300 g, mek, od badema (španska vrsta alve)
  • šećer - 5 supenih kašika za smesu
  • šećer - 8 supenih kašika, za karamel
  • pavlaka - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite mleko, jaja i 5 kašika šećera u duboku posudu. Posebno izgnječite turon viljuškom. Ako vam je teko da nađete turon od badema, možete koristit drugu vrstu alve, samo treba da bude mekana, i u isto vreme da se mrvi.

2. Stavite mrvice alve u drugu smesu i pasirajte dok ne postane maksimalno glatka. Možete koristit i blender.

3. Karamelizujte šećer (možete staviti više od 8 supenuih kašika ako želite) i sipajte u vatrostalne posudice. Ostavite karamel da se stegne i sipajte smesu za flan, nemojte punitit do vrha.

4. Pecite na pari 1 sat u ugrejanoj rerni na 120 stepeni, bez ventilatora. Proverite čačkalicom za zube da li je dovoljno stegnut i ako je potrebo pecite još malo. Bude dosta čvrst zbog turona - on mu daje gustinu i drugačiju teksturu, a ukus je neopisiv.

5. Sačekajte da se dobro ohladi i okrenite na tacnu, prethodno prođite nožem po ivicama posudice.

Servirajte sa malo šlaga i ukrasite po vašem ukusu.

Običan desert, jednostavan i veoma ukusan. Često se priprema nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kada je kod svakog kući ostalo mnogo ove aleve, koja se po tradiciju konzumira u to vreme, i na taj način španske domaćice ih iskoriste pripremajući flan de turron. Ako se sretnete sa turonom, nemojte se kolebati da ga probate.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: