Način pripreme
1. Stavite mleko, jaja i 5 kašika šećera u duboku posudu. Posebno izgnječite turon viljuškom. Ako vam je teko da nađete turon od badema, možete koristit drugu vrstu alve, samo treba da bude mekana, i u isto vreme da se mrvi.
2. Stavite mrvice alve u drugu smesu i pasirajte dok ne postane maksimalno glatka. Možete koristit i blender.
3. Karamelizujte šećer (možete staviti više od 8 supenuih kašika ako želite) i sipajte u vatrostalne posudice. Ostavite karamel da se stegne i sipajte smesu za flan, nemojte punitit do vrha.
4. Pecite na pari 1 sat u ugrejanoj rerni na 120 stepeni, bez ventilatora. Proverite čačkalicom za zube da li je dovoljno stegnut i ako je potrebo pecite još malo. Bude dosta čvrst zbog turona - on mu daje gustinu i drugačiju teksturu, a ukus je neopisiv.
5. Sačekajte da se dobro ohladi i okrenite na tacnu, prethodno prođite nožem po ivicama posudice.
Servirajte sa malo šlaga i ukrasite po vašem ukusu.
Običan desert, jednostavan i veoma ukusan. Često se priprema nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kada je kod svakog kući ostalo mnogo ove aleve, koja se po tradiciju konzumira u to vreme, i na taj način španske domaćice ih iskoriste pripremajući flan de turron. Ako se sretnete sa turonom, nemojte se kolebati da ga probate.
Neka vam je slatko!