Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa malo mlakog mleka, šećerom i oko 2-3 supene kašike brašna.
Prosejte brašno, napravite udubljenje i dodajte ostale sastojke.
Zamesite lepo, elstično testo, namažite ga uljem i ostavite da nadođe.
Podelite testo na 5 delova, od dva dela razvijte oklagijom dve pravougaone kore, namažite maslacem i uvijte u rolat. Sklonite sa strane i od dru ga dva dela razvucite još dve elipsaste kore. Napravite proreze u sredini kore po dužini. Treba da dobijete trakice, stavljajte jednu u drugu i ispletite koru u sredini. Stavite jednu ispletenu koru na jedan rolat, drugu preko drugog.
Stavite papir za pečenje u pelh i savijte dva rolata u obliku osmice.
Od preostalog dela testa razvucite 3 male oble kore, namažite prvu, stavite drugu odozo, namažite i stavite treću. Isecite na 8 trouglova, svaki isecite po sredini i prođite oštrim vrhom odozdo na gore. Dobijene listove stavite sa strane gde je osmica i u sredinu.
Od preostalog testa razvijte koru, isecite ivice i oblikujte ružu, stavite je u sredinu. Ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je namažite umućenim žumancem sa malo mleka i ulja.
Pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni, ne manje od 40 minuta.