Način pripreme
Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
Odvojite žumance od jednog jajeta u posebnu posudu.
U duboku posudu sipajte brašno kroz sito. Stavite šećer, so, kvasac, celo jaje i belance od drugog jajeta.
Sipajte sveže mleko i promešajte - prvo kašikom.
Na čistu radnu površinu, posutu brašnom, mesite testo dok ne bude glatko - oko 10-15 minuta, pa čak i više.
U posudu sipajte malo brašna, da je obložite i vratite loptu testa za pogaču. Odozgo pospite još malo brašna, pokrijte krpom i stavite na toplo mesto.
Nakon 30 minuta naraslo testo okrenite iz posude na radnu površinu (zbog brašna na dnu posude) i razvijte ga oklagijom, pa koru premažite omekšalim maslacem. Uvijte rolat i secite kolutove debljine 4-5 cm.
I sada dolazi do izbora posude. Najbolje je da iskoristite šerpu sa debljim zidovima.
Isečene komade uspravite kao panjeve i poređajte ih na dno šerpe, koje ste premazali uljem. Kolutove ređajte na rastojanju, jer će testo ponovo da raste na toplom mestu.
Rernu ugrejte na 170-180 stepeni. Poklopite šerpu i sašekajte da testo udvostruči svoju zapreminu (oko 20 minuta). Šerpa, naravno, treba da ima drške koje mogu da izdrže temperaturu u rerni.
U čašu sa žumancem sipajte 2 kašike ulja i premažite naraslu pogaču četkom. Možete da je pospete semenom kakvo imate. I sa semenkama suncokreta je super.
Mekanu pogaču u šerpi pecite oko 25 minuta. Poprskajte je hladnom vodom i pokrijte je čistom krpom na 10 minuta.