Pogača u margaritama

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k417
Pogača u margaritama
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 6
13/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Pogača u margaritama - skoro da možemo osetiti unikatnu aromu ove lepe pite"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 g, toplo
  • voda - 100 g, topla
  • brašno - 550 g
  • suvi kvasac - 10 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • maslac - 2 supene kašike
  • jaje - 2 komada
  • so - 1 kašičica
  • miks semenki - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipamo toplo mleko i vodu.

U njih dodajemo kvasac, šećer i prstohvat soli.

Veoma dobro mešamo, nakon čega uvijamo i ostavljamo sa strane da se aktivira sami kvasac.

Kada je gotovo, u ovu smesu dodajemo umućena dva jaja tako što ostavljamo žumance jednog jajeta za premazivanje pogače i ostali šećer i so.

Ponovo mešamo tako što postepeno dodajemo brašno dok ga ne apsorbuje tečna smesa.

Mesimo testo za pogaču na nabrašnjenoj radnoj površini i nastavljamo da mesimo još otprilike 10 minuta dok se ne dobije glatko i elastično testo.

Ostavljamo da nadođe dok ne udvostruči obim, u pokrivenoj posudi na toplom.

Testo delimo na 9 jednakih delova.

Svaki od njih dodatno mesimo tako što 7 komada lopti ređamo u tepsiju u kojoj ćemo peći pogaču cvet.

Prethodno smo tepsiju namazali istopljenim maslacem.

Obe lopte razvijamo u listove tako što stavljamo jedan list na drugi, između njih premazujemo istopljeni maslac.

Od razvijenog lista sečemo 6 trouglova.

Svaki od nih uzimamo i pritiskamo oba kraja tako da se formira list.

Dobijenih 6 listova stavljamo odozgo na svaku loptu po sredini.

Kada smo oblikovali pogaču, uvijamo i ostavljamo da udvostruči svoju zapreminu.

Na kraju premazujemo umućenim žumancem sa malo svežeg mleka, posipamo miksom semenki i stavljamo u rernu da se peče.

Pogaču u margaritama pečemo na 180°C otprilike 25-30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: