Integralni pirinač sa graškom i mladim belim lukom

Mariola Pantelic
Mariola Pantelic
Početnik
25/04/2018
"Mirisan, zdrav i veoma ukusan pirinač - svima preporučujemo "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano358
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pirinač - 2 šolje, integralni
  • grašak - 130 g, smrznuti
  • mladi beli luk - 5 strukova
  • luk - 1 glavica, srednja
  • peršun - 2 kašike, sušen
  • povrće - 2 kašike, miks, u prahu
  • kurkuma - 1 kašičica, ravna
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • bujon - 1 kocka (pileći, teleći ili od povrća)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite integralni pirinač i natopite ga u hladnoj vodi 1-2 sata. Njemu je potrebna duža obrada u poređenju s belim, jer mu tvrdi omotač nije odstanjen, a upravo je on izvor mnogo vlakana i korisnih materija koje ga čine cenjenom hranljivom namirnicom.

2. Iseckajte luk na sitno, beli luk - na krupno i propržite ga dok blago ne porumeni u maslinovom ulju. Zamrznuti grašak izvadite na sobnu temperaturu da se kasnije skuva brže. Pirinač isperite opet, dobro ocedite od vode i stavite i njega da se blago zaprži.

3. Nalijte vodu. Na jednu količinu pirinča idu dve i po vode. Namrvite unutra kocku bujona i malo soli i kuvajte 15 minuta, nakon čega stavite grašak i povrće u prahu (ili granulirano). Nastavite kuvanje još 10 minuta. Dodajte u sušeni peršun i kurkumu.

4. Sklonite s vatre i ostavite pod poklopcem još 10-15 minuta. Poklopac treba da je čvrsto nalegao na šerpu.

Servirajte jelo sa još sušenog peršuna.

Prijatno!

Beleška: Vreme za kuvanje ovog pirinča je opisano na uputstvu na pakovanju proizvoda, pratite ga. Onaj, koji sam ja koristila, traži ovo vreme, ali preporučujem da se konsultujete sa uputstvom na vašem pakovanju jer ima različitih vrsta i marki.

Integralni pirinač je mnogo korisniji od belog, a i izuzetno je ukusan.

Graška možete da dodate i više nego što je naznačena količina u receptu, kao i da obogatite drugim svežim povrćem po izboru. Tada možete da izbegnete dodavanje onoga u prahu.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar