Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i u njega sipajte kvasac i promešajte. Napravite udubljenje, sipajte vodu unutra, mleko, esenciju pomorandže, šećer, ulje i vanilu. Sve sastojke promešajte i prebacite na brašnom posutu radnu površinu.
Zamesite glatko i elastično testo, radite sa njim bar 10 minuta. Namažite ga i vratite u posudu na oko 1 sat, dok se ne utrostruči (uvijte u čistu krpu ili najlon). Ako je u prostoriji mnogo toplo, može i 30-40 minuta da bude dovoljno, ali ako je hladno - dobro je da nadođe bar 2 sata.
2. Ponovo premesite na kratko i podelite na 8 lopti, svaku malo razvucite i u sredinu stavite nadev od slatkog ako želite, ako ne možete posuti sa malo šećera. Svijte ivice ka unutra, tako da dobijete glatku loptu kad okrenete. Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje, i ponovo pokrijte najlonom ili krpom, ali tako da ne dodiruje pogačice, imajte u vidu da će narasti.
Ostavite ponovo da nadođu da se utrostruče.
3. Pomešajte šećer, ulje, vodu i esenciju ruma za šećenu glazuru. Ugrejte malo u mikrotalasnoj da se šećer rastopi. Ovom smesom obilno namažite pogače, najbolje da koristite kuhiljsku četku ili silikonsku - ona je najnežnija i garantuje da nadošle pogače neće pasti kad ih budete dodirnuli. Pospite sa još šećera ako želite - i susamom.
4. Stavite u ugrejanu rernu na 190 stepeni oko 25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Gotove hlepčiće ostavite sa se ohlade na reštku.
Neka vam slatko!