Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Posni slatki hlepčići

Posni slatki hlepčići

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Posni slatki hlepčići
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
28 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
8
"Postite ili ne - ove hlepčiće ćete želeti da probate"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • kvasac - 7 - 8 g, suv
  • voda - 160 ml
  • sojino mleko - 160 ml
  • ulje - 60 ml + za premazivanje
  • vanila - 1 kesica
  • esencija pomorandže - 2 - 3 kapljice
  • šećer - 7 supenih kašika + za posipanje po želji
  • susam - za posipanje
  • slatko - po izboru za nadev (po želji)
  • za šećernu glazuru
  • šećer - 4 supene kašike
  • voda - 4 supene kašike
  • esencija ruma - 2 kapljice
  • ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i u njega sipajte kvasac i promešajte. Napravite udubljenje, sipajte vodu unutra, mleko, esenciju pomorandže, šećer, ulje i vanilu. Sve sastojke promešajte i prebacite na brašnom posutu radnu površinu.

Zamesite glatko i elastično testo, radite sa njim bar 10 minuta. Namažite ga i vratite u posudu na oko 1 sat, dok se ne utrostruči (uvijte u čistu krpu ili najlon). Ako je u prostoriji mnogo toplo, može i 30-40 minuta da bude dovoljno, ali ako je hladno - dobro je da nadođe bar 2 sata.

2. Ponovo premesite na kratko i podelite na 8 lopti, svaku malo razvucite i u sredinu stavite nadev od slatkog ako želite, ako ne možete posuti sa malo šećera. Svijte ivice ka unutra, tako da dobijete glatku loptu kad okrenete. Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje, i ponovo pokrijte najlonom ili krpom, ali tako da ne dodiruje pogačice, imajte u vidu da će narasti.

Ostavite ponovo da nadođu da se utrostruče.

3. Pomešajte šećer, ulje, vodu i esenciju ruma za šećenu glazuru. Ugrejte malo u mikrotalasnoj da se šećer rastopi. Ovom smesom obilno namažite pogače, najbolje da koristite kuhiljsku četku ili silikonsku - ona je najnežnija i garantuje da nadošle pogače neće pasti kad ih budete dodirnuli. Pospite sa još šećera ako želite - i susamom.

4. Stavite u ugrejanu rernu na 190 stepeni oko 25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Gotove hlepčiće ostavite sa se ohlade na reštku.

Neka vam slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: