Kisele dženarike u teglama

27/04/2018
"Kisele, ali stvarno kisele, baš kako ih najviše volimo "
Priprema30 min.
Ukupno30 min.
Porcije15
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano280
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • dženarike - 2 kg
  • sirće
  • voda
  • so - 3 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • ljute paprike - 2 - 3 komada
  • beli luk - 7 - 8 čenova
* merne jedinice

Način pripreme

Dženarike operite i očistite od drške. Izbušite ih na nekoliko mesta viljuškom. Prebacite u teglu od tri litre, na dno stavite čenove belog luka i papričice, isečene na pola po dužini.

Sipajte vodu koliko da pokrije dženarike. Nakon toga vodu prebacite u drugu posudu i izmerite. Ostavite ponovinu vode i ponovo vratite u teglu sa dženarikama. Sipajte istu količinu sirćeta. Dodajte so, šećer i tegle zatvorite poklopcem (gumenim) i promućkajte.

Ostavite na hladnom, jednom sedmično mućkajte. Nakon desetak-dvadeset dana dženarike su gotove za konzumiranje.

Kisele i ljutkaste. Nije potrebna sterilizacija. Na hladnom mogu da izdrže i do sledeće godine.

Ako nemate gde da ih čuvate možete ih prebaciti u tegle i sterilizovati 2 minuta nakon što voda provri.

Možete ih jesti kao turšiju, kao pikatno-kiseli dodatak jelima, tako što ćete ih dodati u supe, janije i salate.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar