Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Paelja sa jastogom

Paelja sa jastogom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Paelja sa jastogom5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Organizujte sa prijateljima večeri španske kuhinje i iznenadite ih ovom neverovatnom paeljom s jastogom"

Potrebni sastojci

  • jastog - 1 komad, svež ili zamrznut
  • škampi - 10 komada, sveži ili zamrznuti
  • školjke - 1 šaka, bele peščane
  • sipa - 100 - 120 g
  • pirinač - 350 g
  • riblji bujon - 1, 5 litara
  • paradajz - 2 komada, narendan
  • luk - 1 manja glavica
  • beli luk - 4 čena
  • paprike - 1 komad, suva (crvena)
  • kajenska papričica - 1 komad, suva
  • brendi - 3 - 4 kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • šafran - oko 1 g
  • maslinovo ulje - 60 - 70 ml
  • so
  • ajoli - za garniranje
  • limun - 1 komad
  • peršun - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zagrejte malo maslinovog ulja na umerenoj vatri u posudi za paelju i u njoj zapržite na kratko jedan ceo oljušten čen belog luka i suvu ljutu papriku. Kada beli luk blago preplane izvadite ga i stavite u avan zajedno sa svežim čenovima, brendijem, suvom crvenom paprikom, alevom paprikom, šafranom i dva prstohvata soli. Izgnječite dobro sporim pokretima, ali sa jakim pritiskom.

Po želji možete da izbacite kajansku papričicu, u slučaju da ne volite ljuto. Za mrvljenje/mlevenje sastojaka možete, razume se, da koristite i blender ili čak ručni mikser.

2. U posudu za paelju nalijte i ostatak maslinovog ulja i zapržite luk dok ne omekša - narendan ili sitno iseckan. Dodajte paradajz, takođe narendan i kuvajte još dva minuta.

3. Za to vreme isecite jastoga na 4 dela pomoću oštrog noža, odlomljene male parčiće od ljuske odstranite da ne upadnu u jelo. Stavite morski plod u paelju zajedno sa sipom, isečenom na sitne parčiće i nakon minut-dva sipajte smesu izmrvljenu pre toga u avančetu. Promešajte na kratko i dodajte pirinač. Nalijte vruć bujon i ponovo promešajte.

4. Kuvajte 10 minuta i stavite školjke i škampe. Nakon još 5-8 minuta sklonite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta pre nego što servirate. Pirinač treba da ostane tvrd, da se odvoji ali ne da se slepi, ali sve je ipak pitanje ukusa i ako volite bolj skuvan, kuvajte ga još nekoliko minuta.

Servirajte jelo garnirano s kašikom ajolija, kriškom limuna i ukrasite listićima peršuna.

Savet: Ako nemate posudu za paelju jelo može da se spremi u tiganju sa niskim zidovima.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: