Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Bakine piroške iz davnina

Bakine piroške iz davnina

Bakine piroške iz davnina
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ukus koji volite i pamtite - bakine piroške iz davnina"

Potrebni sastojci

  • voda - 180 ml
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • so - 1 kašičca
  • šećer - 1 prstohvat
  • ulje - 2 supene kašike
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • brašno - za srednje meko testo
  • nadev
  • mrvljeni sir - 100 g
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte brašno sa suvim kvascem, solju, velikim prstohvatom šećera, kiselim mlekom i uljem. Dobro promešajte viljuškom i zamesite srednje meko testo koje se ne lepi.

Pokrijte krpom u velikoj posudi, ostavite na toplom dok se posuda ne napuni testom, onda je gotovo. Razvijte oklagijom na pravougaonu koru debljine oko 0.5 mm.

Po širem delu poređajte mrvljeni sir od kraja do kraja, i uvijte u rolat, samo u dva obrtaja, ivicu namažite vodom ili umućenim belancem i secite. Na isti način oblikujte i preostalo testo.

Isecite rolate na komade dužine 8-10 cm. Debljina je malo manja od jednog prsta na ruci.

Ugrejte ulje na umerenoj vatri, pržite sa svih strana, izvadite piroške na ubrus da se ocedi višak masti.

Servirajte tople sa šoljom čaja, džemom ili kiselim mlekom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: