Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Raskošan kolač sa kakaom i kremom

Raskošan kolač sa kakaom i kremom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Raskošan kolač sa kakaom i kremom9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Ne pokušavajte, niko ne može da odoli ovom neverovatnom kakao kolaču"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200
  • kakao - 2 supene kašike (100% prirodno)
  • prašak za pecivo - 13 g
  • jaja - 3 komada
  • slatka pavlaka - 140 ml, tečna
  • maslac - 100 g rastopljen
  • šećer - 200 g
  • so - 1 prstohvat
  • sok od pomorandže - 2 supene kašike, sveže isceđen
  • za krem
  • šećer - 7 supenih kašika
  • sveže mleko - 500 ml
  • slatka pavlaka - 200 ml, tečna
  • skrob - 3 pune supene kašike (prirodno)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Umutite jaja sa šećerom na mekan krem. Sipajte rastopljeni maslac, pavlaku, sok od pomorandže i kakao, i nastavite da mutite.

2. Prosejte brašno sa praškom za pecivo u delovima u smesu, i mešajte drvenom kašikom dok ne dobijete homogenu smesu.

3. Sipajte u namazan i brašnom posut pleh u tankom sloju, 1, 5 cm i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta, ili proverite čačkalicom za zube.

Ostavite kolač da se ohladi i počnite sa pripremom krema.

4. Pomešajte mleko i pavlaku, odvojite 120 ml, a preostalu količitu stavite na umerenu vatru da se ugreje. U odvojenoj količini rastvorite skrob, mutite dobro da nema grudvica.

5. U šerpu na umerenoj vatri stavite šećer i karamelizujte ga dok ne dobije tamnozlatnu boju. Lagano sipajte toplo mleko sa pavlakom, neprestano mešajte žicom. U početku će se stvoriti komadići karamela, ali nemojte da brinete - rastopiće se u tečnosti.

6. Smanjite malo vatru i sipajte skrob, mešajte intezivno oko 5-6 min dok se krem ne zgusne.

7. Sipajte preko kolača i ostavite da odstoji 2-3 sata pre nego što ga isečete i servirate.

Po želi možete ukrasiti rendanom čokoladom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: