Uvijena penjurlija (tutmanik) na seoski način

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
02/05/2018
"Em uvijen, em na seoski način - dva osnovna razloga da probate ovaj vazdušasti tutmanik "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano235
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + još malo za dodatno mešenje
  • kvasac - 25 g, živi
  • voda - 200 ml
  • jaje - 1 komad
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • mast - 80 g, istopljena
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • maslac - za mazanje
  • žumanca - 1 komad, za mazanje
  • sir - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac, šećer i 3 kašike brašna u blago zagrejanoj vodi. Pokrijte i ostavite 7-8 minuta da se aktivira.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u koje razbijete jaje, stavite kiselo mleko, so i ulje i već narasli kvasac. Sipajte i malo masti.

3. Zamesite glatko i elastično testo, posipajući brašno dok ne prestane da se lepi. Ja ga mesim minimum 10 minuta.

4. Podelite testo na 4-5 lopti i potapajući ruke u istopljenu mast razvlačite svaku u tanku koru, pazeći da se ne iskida. Ako vam je teško da radite ručno, razvijte oklagijom. Pospite po malo masti i namrvite sir.

5. Svaku koru uvijajte u rolat i rasporedite u okruglu posudu za pečenje u oblik puža. Ostavite da naraste sat i 30 minuta ili dok ne naraste dobro i udvostruči svoj obim.

6. Namažite žumancem umućenim sa malo vode i stavite u hladnu rernu uključenu na 180 stepeni bez ventilatora. Pecite dok ne postane zlatasto oko 35 minuta. Probajte metodom drvene čačkalice, da biste bili sigurni da je penjurlija dobro ispečena.

7. Nakon što izvadite iz rerne namažite obilno maslacem i pokrijte čistom krpom na 15 minuta.

Topao ili hladan, ovaj tutmanik je veoma ukusan, vazdušast i aromatičan!

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar