Način pripreme
U duboku posudu sipajte vodu, dodajte so, biber i lovorov list i sve stavite na jaku vatru. Kada voda počne da ključa, spustite škampe unutra.
Ovde nastupa prvi veoma važan momenat - vreme. Kako bi meso bilo mekano i ukusno, poštujte ga veoma tačno. Naravno, vreme zavisi od veličine škampa - ako su male, do srednje veličine, sačekajte minut i po od momenta kada voda sa škampama proključa. Ako su velike - 2 minuta i 30 sekundi je dovoljno.
Nakon isteka ovog vremena, izvadite škampe rešetkastom kašikom i spustite ih u drugu duboku posudu, u koju ste prethodo sipali kompletan led.
Trudite se da škampe dobro pokrijete ledom. Cilj je da se proces kuvanja zaustavi, a nagla promena temperature će učiniti da njihovo meso bude veoma mekano i lakše ćete ih kasnije oljuštiti bez kidanja mesa (ove je drugi važan momenat).
Poslužite ih sa nasečenim kriškama limuna.
Primedba i savet:
Oni koji imaju sreću da žive blizu mora, mogu da koriste morsku vodu, pa normalno, neće dodavati so u vodu. Dobro je da ta voda bude čista i pored toga što se u današnje vreme teško to može ostvariti zbog velike zagađenosti.