Sladoled na turski način

17/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4219
"Kako prave sladoled u Turskoj - ama, kao u pričama - sa salepom, mlekom i mnogo ljubavi "
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano542
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • punomasno mleko - 1 litar
  • šećer - 1 šolja
  • salep - 2 kašike (orijentalni začin od orhideja)
  • vanilin šećer - 2 paketa
  • pšenični skrob - 1 kašičica
  • karanfilić - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro se promešaju suvi satojci, osim karanfilića. U duboku posudu se stavlja hladno melko i zagreva se postepeno.

U njega se dodaje u porcijama suva smesa, uz neprestano mešanje, da se salep ne pretvori u grudvice.

Nakon što smesa provri, dodaje se unutra i karanfilić i smanjuje se ringla. Ostavlja se da se krčka oko 1 sat, i meša se s vremena na vreme.

Sklanja se sa ringle i ostavlja se da se ohladi. Prebacuje se u posudu sa poklopcem, pogodnu za zamrzivač.

Stavlja se u zamrzivač na 30 minuta, nakon toga se sladoled vadi i meša se 2-3 minuta.

Proces mešanja se ponavlja na svakih pola sata bar 5 puta, da se sladoled ne pretvori u kristale.

Nakon toga se ostavlja u zamrzivač minimum 6 sati da se stegne i zamrzne. Gotov sladoled je nešto srednje između sladoleda i alve i sporije se topi.

Nek vam je slatko!
slični recepti ovde

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar