Način pripreme
Meso, slanina i topljeni sir se iseku na kocke. Stavljaju se u blender, začinjavaju se solju i biberom i mute se u homogenu smesu.
Smesa se raspodeli preko streč folije, odozgo se pokriva drugim slojem folije i blago se razvija oklagijom. Stavlja se u frižider da se stegne.
Jaja se mute. Kroketi se seku čašom ili drugim kalupom i oblikuju zaobljeni krajevi, uvaljaju se prvo u brašno, nakon toga se natope u smesu od jaja i na kraju u prezle.
Poređaju se u posudu za pečenje postavljenu namašćenim papirom za pečenje.
Prelivaju se odozgo tankim mlazom ulja.
Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 stpeni na srednjoj rešetki i sa uključenim ventilatorom oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatastu preplanulost.
Ako više volite pržene, a ne pečene, onda ih ispržite u tiganju ili fritezi sa dovoljnom količinom dobro zagrejanog ulja - ono treba da ih prekriva. Nakon što su gotovi, oscedite ih na kuhinjskom ubrusu.
Za sos se izgnječi beli luk i meša se sa kiselim mlekom, majonezom i mirođijom. Začinjava se solju i prstohvatom bibera i promeša se.
Kroketi se serviraju sa sosom.
Prijatno!