Način pripreme
Pile se očisti i opere veoma dobro. Skuva se u posoljenoj vodi. Nakon što se ohladi, odvaja se od kosti i meso se seče na sitno.
Sprema se bešamel sos, tako što se u šerpu sa nelepljivim dnom stavlja maslac i brašno. Uz kontinuirano mešanje se zaprži. Pazi se da se brašno ne zarumeni.
Nakon prženja postepeno se dodaje bujon uz neprestano mešanje dok se ne dobije gust sos sa homogenom smesom.
Posipa se solju i biberom po ukusu. Sklanja se sa vatre. Dodaje se pileće meso i ostavlja se na hladnom da se ohladi. Meso treba da je osušeno, ali ne tek izvađeno iz bujona, jer će razrediti sos.
Od gotove smese se prave ukusni kroketi u vidu štapića. Potapaju se svi pileći kroketi u jaja umućena u penu, uvaljaju se u prezle i prže se u zagrejanom ulju dok se ne zarumene.
Serviramo pileće krokete sa bešamelom sa krompirom prženim u tiganju ili salatom.