Paštel de nata

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Paštel de nata1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
24
"Predstavljamo vam pobednika takmičenja ukusnih jela sa lisnatim testom - Paštel de Nata"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 400 g, dva lista
  • limun - 3 - 4 komada, celi komadi kora isečeni ljuštilicom za povrće
  • jaja - 7 komada, samo žumanca
  • šećer - 500 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 60 g, belo
  • voda - 250 ml
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni

Kalup za mafine ili metalni kalupi za pečeneje - dva, po 12 komada jedan.

Šećer, vodu i kore od limina mešajte na umernoj vatri u kaseroli, dok se šećer ne rastopi - treba da vri oko 10 minuta, nakon što proključa. Sačekajte da se ohladi i izvadite kre od limuna.

Mleko pomešajte sa brašnom dok ne dobijete glatku smesu, mešajte žicom, nakon toga stavite na umerenu vatru i kuvajte dok se ne zgusne.

Skinite sa vatre i polako počnite da dodajete sirup, uz neprestano mešanje žicom. Ostavite da se ohladi dok ne dobijete umerenu temperaturu i dodajte jedno po jedno žumance. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite sa strane.

Na radnu površinu sipajte malo brašna ili na sam papir za pečenje stavite lisnato testo. Odvijte i lagano razvucite na pravougaonik. Potpuno pospite cimetom, svuda rasporedite rukom, namažite.

Uvijte od uže ivice u rolat, uz pomoć papira za pečenje. Isecite nožem na komade debljine oko 2-2.5 cm u zavisnosti od veličine kalupa.

Komade testa stavite ispavljene i rukom pritisnite na dole, spljeskajte ih. Svako parče testa stavite u čašu i prstima oblikujte oko ivica do vrha. Razvucite što je moguće tanje. Kutlačom sipajte od smese od jaja, napunite prazninu.

Kalup stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 18-20 minuta, ili dok ne dobiju lepe zapečene fleke odozgo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: