Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Jelo sa povrćem i morskim plodovima

Jelo sa povrćem i morskim plodovima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Jelo sa povrćem i morskim plodovima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
30/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
28 min.
Kuvanje
32 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Jedinstveno ukusno i aromatično jelo sa plodovima mora, koje će gurmani i gastronomi oceniti slično"

Potrebni sastojci

  • škampi - 12 - 14 komada (langustini, tigrasti škampi, kamaroni ili drugi)
  • norveški jastog - 4 komada, srednje veliki
  • oslić - 260 g, file
  • lignje - 150 g
  • pirinač - 260 g
  • šafran - 1, 5 g
  • za bujon
  • ljuske od škampa
  • luk - 1 velika glavica
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • peršun - 3 struka
  • so
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • kurkuma - 1 prstohvat
  • Za sofrito
  • luk - 1 glavica, mala
  • paprike - 1 komad, srednje (zelena)
  • paradajz pire - 150 ml
  • beli luk - 2 čena
  • so
  • maslinovo ulje - oko 80 ml
  • paprika - 1 komad, mala, sušena (crvena)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite pola škampa, glavicu luka isecite na 4 dela, šargarepu ostavite celu ili prepolovljenu. Prelijte sa oko 1, 5 do 2 litara vide i stavite so, maslinovo ulje, prstohvat kurkume i strukove peršuna.

Za bujon intenzivnijeg ukusa ja uvek stavljam više ljuski i glava od škampa, koje imam sačuvane u zamrzivaču, ali može da se koristi i kocka ribljeg bujona. Kuvajte bujon 18-20 minuta.

2. Za to vreme spremite sofrito, seckajući za tu svrhu luk, zelenu papriku i beli luk na veoma sitno. Suvu crvenu papriku natopite u vodi dok ne nabubri ili je spustite na kratko u kipući bujon i posle nastružite mesnati deo pomoću oštrog noža.

3. Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i zapržite prvo luk i zelenu papriku sa prstohvatom soli, čim omekšaju i budu gotovi sipajte paradajz pire, beli luk i mesnati deo crvene paprike. Kuvajte 4-5 minuta i stavite pirinač i lignje, isečene na prstenove.

Propržite na kratko i nalijte proceđeni bujon, čija količina treba da je četiri puta veća od pirinča ili malo više. Cilj nam je da jelo bude tečno, sa čorbicom, a ne previše gusto. Ako vam ostane bujon možete da ga sačuvate u zamrzivaču.

4. Kuvajte 12 minuta na srednjoj vatri i dodajte šafran, škampe i norveškog jastoga (on je ipak vrsta škampa, ali sa dugim kleštima i tvrdom ljušturom). Oslić isecite na parčiće i takođe ubacite u jelo. Ako želite možete da koristite file druge bele ribe.

Kuvajte još 4 minuta, ne više i sklonite s vatre. Dobro je da jelo dostoji 5-6 minuta pre nego što se servira. Uživajte u njemu uz dobro belo vino.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: