Način pripreme
1. Zamesite mleveno meso sa jajetom, bademima, iseckanim na sitno lukom, belim lukom i peršunom i začinite sa začinima. Ostavite da odstoji u frižideru bar jedan sat.
2.Mokrim rukama oblikujte loptice veličine tolike da stane u vašu šaku, uvaljajte svaku u brašno i ispržite u zagrejanom ulju dok ne dobije zlatnu preplanulost. Izvadite na kuhinjski ubrus koji apsorbuje masnoću.
3. Za sos zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i zapržite kriške hleba sa obe strane, zajedno sa čenovima belog luka - celim. Pazite da ne pregore. Izvadite iz masnoće i ostavite sa strane. Ako je hleb upio mnogo maslinovog ulja, dodajte još malo i zapržite cele bademe dok ne postanu blago zlatasti. (Pažnja; ako ih stavljate već samlevene, smanjite vatru na minimum, da ne zagore i zapecite ih samo nekoliko sekundi).
4. Hleb, beli luk i bademe stavite u duboku posudu i nalijte belo vino. Pasirajte u što je moguće finiju smesu. Sipajte je nazad u posudu na ringlu i nalijte vodu sa rastvorenim bujonom u njoj, stavite lovorove listove, kurkumu i so po ukusu. Mešajte dobro i ostavite da provri. Kuvajte na slaboj vatri 10 minuta, mešajući s vremena na vreme, da se ne zalepi i da ne zagori sos po dnu. Ako bude mnogo gust, sipajte još malo vode.
5. Stavite ćuftice i ostavite da se krčkaju zajedno sa sosom još 10-15 minuta.
6. Za pirinač stavite na jaku vatru vodu sa prstohvatom soli i pola kocke bujona. Čim provri sipajte pirinač, prethodno dobro opran. Poklopite i smanjite vatru na srednju. Kuvajte 10 minuta i nakon toga isključite ringlu, neka se krčka tako još 4-5 minuta, nakon toga sklonite i ne otvarajte poklopac još bar 7-8 minuta. Nakon toga je spreman za garniranje. Ako volite mekši pirinač, možete da povećate malo vreme kuvanja, kao i količinu vode.
7. Servirajte ćuftice, okupane u sosu i garnirane sa pirinčem, preko koga takođe možete da rasporedite malo sosa od badema.
Prijatno!