Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Janija»Ukusna janija sa telećim obrazima

Ukusna janija sa telećim obrazima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Ukusna janija sa telećim obrazima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
190 min.
Ukupno
208 min.
Porcije
5
"Odlična janija sa najkrtijom teletinom - prste da poližeš"

Potrebni sastojci

  • teleći obrazi - 500 g
  • luk - 1 glavica, velika
  • šargarepa - 2 komada
  • zelena paprika - 1 - 2 komada
  • lovorov list - 2 komada
  • paradajz - 1 komad, sočan, veliki
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - po ukusu
  • brendi - 80 ml
  • belo vino - 125 ml
  • med - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • peršun - svež, za posipanje
  • maslinovo ulje - 8 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite meso od spoljašnjih tvrdih žila i masti. Natrljajte biberom i ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremate povrće. Teleći obrazi mogu da budu manji ili veći, zato, ako su veći isecite ih na komade/poricije.

Isecite luk i papriku na komade, veličine po želji. Paradajz izrendajte ili takođe isecite na kockice.

Ugrejte polovinu masti u u njoj pecite meso na jakoj vatri, uvijte aluminijumskom folijom i odvojite sa strane.

U istu mast sipajte preostali deo maslinovog ulja i stavite luk i paprike sa prstohvatom soli. Pržite dok ne omekša i stavite paradajz, alevu papriku i lovorov list.

Kuvajte još 3-4 minuta na umerenoj/jakoj vatri i sipajte dve vrste alkohola sa kašičicom meda rastvorenom u njima. Čim se tečnost redukuje vratite meso, prelijte toplom vodom, koliko da pokriva meso dva-tri prsta.

Ostavite da vri 2 sata na slaboj/umerenoj vatri. Vreme zavisi od debljine teletine, zato probajte viljuškom da li je krehko i dodajtejoš tople vode kad nivo spadne.

Obrazima je potrebno više kuvanja, zato što su samo mišić, ali to ne znači da će ostati žilavi i suvi. Naprotiv - ovo je možda najkrtije meso koje sam ja probala.

Kad prođe oko 2 sata, po želji možete ponovo izvaditi meso sa lovorovim listom i da sve ispasirate, a možete ostaviti i tako.

Dolazi red na šargarepu, koju treba da dodate na kraju u jelo sa još malo soli (možete staviti i krompir) i kuvajte još 30 minuta dok ne bude gotovo. Voda ili teleći bujon možete sipati dok ne dobijete željenu gustinu, za intenzivniji ukus možete staviti više vina.

Gotovo jelo servirajte toplo, posuto svežim peršunom.

Toplo preporučujemo teleće obraze, pripremljene na ovaj način.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: