Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Voćni krem»Čokoladno iskušenje u čaši

Čokoladno iskušenje u čaši

Vladka PanaiotovaVladka Panaiotova
Inovator
239203
Čokoladno iskušenje u čaši
Fotografije: Kristian Aleksandrov
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Najukusnije iskušenje više ne dolazi u tanjirićima već u čašama"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 60 g
  • kukuruzni skrob - 3 kašike
  • brašno - 3 kašike
  • kakao - 3 kašike
  • grilijaš
  • šećer - 1 šolja
  • bademi - 50 g
  • mus
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 10 kašike
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • bela čokolada - 100 g
  • mlečna čokolada - 100 g
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • esencija ruma - 3 - 4 kapi
* merne jedinice

Način pripreme

Kora:

Jaja i šećer se mute mikserom nekoliko minuta. Dodaje se brašno, kakao i skrob i dodatno se muti. Sipa se u posudu za pečenje, pokrivenu namazanim papirom i ispeče se tanke kora oko 10-12 minuta na 160 stepeni. Ispečena kora se seče na krugove.

Grlijaš: Šolja šećera se topi i šerpi. Dodaju se bademi i promeša se dobro. Sipa se preko namazanog papira ili preko uljem namazane posude za pečenje. Kada se ohladi izlomi se na veoma sitne parčiće.

Mus:

Tečna pavlaka se umuti mikserom do tvrdog stanja. Dva žumanca se u posudi umute sa naznačenom količinom (4-5 kašika) šećera. Dodaje se pola šolje svežeg mleka, stavlja se da provri minut i sklanja se. Preostalih 5 kašika šećera se pomešaju sa dve kašike vode i stavi se da provri na ringli dok se blago ne zgusne. Postepeno se dodaje uz neprestano mešanje u belanca umućena u sneg, dok se belance ne stegne, na niskoj brzini.

U odvojenim posudicama se tope dve vrste čokolade.

U dve odvojene posude se mešaju po pola smese od žumanaca + pola smese od belanaca i pola pavlake. U jednu posudu se dodaje bela čokolada, a u drugu mlečna čokolada. I tako se dobiju beli i braon mus.

U čaše se sipa prvo braon mus, pokriva se krugom kore, preko nje - beli mus i posipa se istucanim bademima. Pokriva se folijom i hladi se veoma dobro pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: