Način pripreme
Skuvajte krompir u posoljenoj vodi oko 30 minuta. Dok je još topao, oljuštite ga i izgnječite viljuškom zajedno s maslacem koji će se rastopiti. Začinite pire biberom, sveže mlevenim i solju i izgnječite dobro još jednom.
Uzmite čistu krpu i rastegnite je na ravnu površinu. Preko nje stavite sloj prozračne streč folije i rasporedite krompir pire odozgo ravnomerno, fomirajući što je moguće pravilniji kvadrat.
Ostavite tako da se potpuno ohladi, a za to vreme napravite nadev. Za njega dobro iscedite tunjevinu od tečnosti i masnoće u konzervi. Stavite u posudu i pomešajte sa lukom, sitno iseckanim, jednim jajetom - narendanim, krastvčićima, maslinama i paprikama - isečenim na kocke. Stavite majonez i so, ako želite i promešajte u homogenu smesu.
Rasporedite nadev preko ohlađenog pirea, tako da 1, 5 cm od krajeva ostane prazno. Počnite da uvijate pažljivo s jednog kraja, podižući krpu, i čim uvijete do sredine, podignite i poklopite suprotnim krajem.
Odvijte krpu, prozračna folija će biti čvrsto zalepljena za rolat, zavijte krajeve folije koji štrče stežući još više, kao što se uvija bombona.
Stavite u frižider na 4-5 sati ili jednu noć da se dobro stegne. Uvatite ga pažljivo ako hoćete da ga prebacite u tanjir da se ne izlomi.
Već stegnuti rolat stavite na pravougli poslužavnik i polako odvijte i sklonite streč foliju. Namažite majonezom, narendajte drugo jaje odozgo, tako da se zalepi za majonez i ukrasite maslinama.
Servirajte i konzumirajte u roku od 1-2 dana zbog majoneza, koji može da se istopi ako rolat stoji duže vreme.
Ali ja vam garantujem, da je toliko ukusan da će nestati mnogo brže.
Prijatno!