Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Paelja sa pirinčem i pečurkama

Paelja sa pirinčem i pečurkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Paelja sa pirinčem i pečurkama9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
3
"Paelja koju svako može lako da napravi"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 250 g, bomba
  • pečurke - 200 g, po izboru
  • luk - 1/2 glavice
  • paprike - 1 komad, zelena + 1 komad, crvena
  • beli luk - 3 čena
  • paradajz - 1 komad
  • šafran - 1 prstohvat (oko 8 vlasi)
  • so - po ukusu
  • limun - 1 komad
  • maslinovo ulje - 5 - 6 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite povrće za paelju - luk, beli luk i paradajz narendajte, zelenu papriku isecite na male kocke, a crvenu - na duge ivice.

Pečurke očistite, oljuštite i isecite na kriške, ako su velike - na četvrtine. Možete da koristite i marinirane, ocedivši ih dobro od tečnosti u tegli ili konzervi.

Paelja se sprema u posudi na niskih zidova i velikih drški, ali ako nemate takvu, u običnoj posudi koja se stavlja na ringlu. To pretpostavlja da u takvoj posudi mogu da se naprave maksimum 4 porcije, jer pravilo za dobru paelju ie da bude tanka, odnosno da nivo pirinča bude maksimum dva prsta.

U slučaju da želite da napravite veću za više ljudi, najbolja varijanta je na vatri u većoj posudi.

Sastojci u ovom receptu za paelju su za 3-4 čoveka.

Zagrejte maslinovo uje na umerenoj vatri i zapržite prvo luk sa prstohvatom soli, zelenom paprikom i belim lukom. Nakon oko tri minuta sipajte narendan paradajz i kuvajte dok voda iz njih ne ispari i sofrito ne postane gust. Stavite i pečurke i zapržite i njih na kratko, nakon toga nalijte toplu vodu ili bujon od povrća 2, 5-3 puta od obima povrća.

Povećajte vatru na maksimum i čim voda provri sipajte pirinač raspoređujući ga ravnomerno svuda.

Smanjite vatru na tiho i ostavite tako oko 16-17 minuta dok ne upije tečnost. U poslednjih 3-4 minuta stavite šafran i dodatno začinite solju.

Preko gotove paelje poređajte ivice crvene paprike i uvijte krpom na 10 minuta pre serviranja.

Servirajte s limunom isečenim na četvrtine.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: