Način pripreme
Pripremite povrće za paelju - luk, beli luk i paradajz narendajte, zelenu papriku isecite na male kocke, a crvenu - na duge ivice.
Pečurke očistite, oljuštite i isecite na kriške, ako su velike - na četvrtine. Možete da koristite i marinirane, ocedivši ih dobro od tečnosti u tegli ili konzervi.
Paelja se sprema u posudi na niskih zidova i velikih drški, ali ako nemate takvu, u običnoj posudi koja se stavlja na ringlu. To pretpostavlja da u takvoj posudi mogu da se naprave maksimum 4 porcije, jer pravilo za dobru paelju ie da bude tanka, odnosno da nivo pirinča bude maksimum dva prsta.
U slučaju da želite da napravite veću za više ljudi, najbolja varijanta je na vatri u većoj posudi.
Sastojci u ovom receptu za paelju su za 3-4 čoveka.
Zagrejte maslinovo uje na umerenoj vatri i zapržite prvo luk sa prstohvatom soli, zelenom paprikom i belim lukom. Nakon oko tri minuta sipajte narendan paradajz i kuvajte dok voda iz njih ne ispari i sofrito ne postane gust. Stavite i pečurke i zapržite i njih na kratko, nakon toga nalijte toplu vodu ili bujon od povrća 2, 5-3 puta od obima povrća.
Povećajte vatru na maksimum i čim voda provri sipajte pirinač raspoređujući ga ravnomerno svuda.
Smanjite vatru na tiho i ostavite tako oko 16-17 minuta dok ne upije tečnost. U poslednjih 3-4 minuta stavite šafran i dodatno začinite solju.
Preko gotove paelje poređajte ivice crvene paprike i uvijte krpom na 10 minuta pre serviranja.
Servirajte s limunom isečenim na četvrtine.
Prijatno!