Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Zapečena Jela»Letnja večera sa tikvicama

Letnja večera sa tikvicama

ZoriZori
Guru
7282345k206
Letnja večera sa tikvicama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 5
23/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Tokom leta večera treba da je lagana i da se brzo sprema, da biste imali više vremena za letnje avanture"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 1 kg
  • pileće meso - 300 g (prethodno skuvano)
  • pečurke - 300 g
  • crni luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komada
  • kiselo mleko - 200 ml
  • brašno - 1 kašika, izvršita
  • ulje
  • so
  • mirođija - 1/4 vezice
  • kačkavalj - 150 - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je nešto kao lazanja od tikvica.

Isečemo tikvice na krugove, ne ljuštimo ih, i poređamo na čistu krpu da upije višak vode. Pokrivamo odozgo drugom i ostavljamo 15 minuta.

Za to vreme spremamo ostale sastojke:

Oljuštimo i isečemo na sitno luk i šargarepu. Očistimo pečurke i isečemo na kriške. Iskidamo ili isečemo na parčiće prethodno skuvano pileće meso.

U tiganju sa malo ulja zapržimo tikvice dok ne postanu zlataste i prebacujemo u drugu posudu.

Nakon tikvica u istom tiganju 5-6 minuta propržimo luk, šargarepu, pečurke i pileče meso. Solimo sa malo soli na kraju.

U drugom dubokom tiganju zagrevamo 3-4 kašike ulja i zapržimo brašno. razređujemo kiselo mleko sa 200 ml vode i u tankom mlazu dodajemo u brašno. Mešamo dok ne dobijemo gladak i gust sos. Sklanjamo sa ringle, solimo po ukusu i dodajemo isečenu mirođiju.

Ređanje lazanje:

Podelimo tikvice na dva jednaka dela. Pola od njih ređamo na dno posude za pečenje. Posolimo ih i odozgo raspoređujemo smesu sa povrćem (lukom, šargarepom, pečurkama) i mesom. Preko nje ređamo preostalu polovinu tikvica.

Zalivamo skroz odozgo mlečnim sosom. Narendamo kačkavalj i zapečemo u rerni u početku na 250 stepeni, a nakon toga uključujemo na gril dok ne dobijemo zapečenu koricu od kačkavalja.

Lazanja od tikvica može da se konzumira i topla, ali vam preporučujem da je probate hladnu sa činijom taratora.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti