Način pripreme
Rerna - 200 stepeni.
Ravan pleh, obložen papirom za pečenje i posut kukuruznim brašnom.
Suvi kvasac rastvorite u vodi sa prstohvatom šećera. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta.
Prosejte brašno i pomešajte ga sa solju, nakon toga sipajte aktivirani kvasac. Mesite testo da se ne lepi po rukama, ako je previše suvo, možete dodati još malo vode, ali kapljice.
Ostavite da nadođe i namazanoj posudi, pokrivenom folijom, jedan sat. Nadošlo testo se veoma lako premesi, da bi vazduh izašao iz njega. Podelite ga na 4 jednaka dela i oblikujte fittilj dužine 30-32 cm.
Poređajte u pleh i zasecite dijagonalno tankim nožem. Postpite kukuruznim brašnom. Ostavljaju se da narastu još 20 minuta.
Pecite na 200 stepeni oko 20-25 minuta, stavite u rernu posudu sa toplom vodom. Ostavite na rešetku da se ohladi.
Raskošni francuski bageti, izuzetno jednostavni i sa hrskavom koricom, a unutra na nekim mestima su i šuplji - baš kao što treba da bude francuski baget.
Sastojci su podeljeni na dva dela i dobija se po 360 g svaki.
Sve se radi miksrom, kad se testo umesi, izvadite iz miksera i udarajte o radnu površinu, uhvatite sa jedne strane, udarajte, testo razvucite, ponovo sakupte i udarajte o radnu površinu ponovo. To ponavljajte nekoliko puta - oko 20, to dovodi do toga da testo bude u isto vreme i glatko, i elastično.