Način pripreme
Svinjska glava, očišćena i prepolovljena na 3-4 dela, se stavlja u ekspres lonac. Naliva se voda, da prekrije glavu i stavlja se jedna ravna kašika soli.
Nakon što provri voda, glava se kuva 40-50 minuta. Ostavlja se malo da se ohladi i odvaja se meso od kosti.
U šerpu (moja je od 3 litra) se stavlja isečeno meso, preliva se bujon, kad se procedi. Luk, šargarepa i paprika se sitne i stavljaju takođe u šerpu.
Stavlja se i miks povrća. Ostavlja se da provri i dodaju se rezanca. Začinjava se biberom i čubrom.
U malu posudu se stavlja ulje i kašičica aleve paprika, blago da se zaprži. Dodaje se u šarpu sa čorbom.
Kada rezanci omekšaju, šerpa se sklanja sa ringle.
U posudi se muti žumance i kiselo mleko. Uzima se malo vrućeg bujona i sipa se u tankom mlazu u mleko sa žumancem. Meša se energično. Nakon što mleko postigne određenu temperaturu, smesa se iz posude vraća u šerpu i ponovo se meša.
Po želji može da se istuca nekoliko čenova belog luka, začinjenih sa malo sirćeta, i da se doda u čorbu.