Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od svinjetine»Ćorba od svinjske glave u ekspres loncu

Ćorba od svinjske glave u ekspres loncu

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
18730673
Ćorba od svinjske glave u ekspres loncu
Fotografije: Stanislava Armyanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Ako postoji takmičenje za najukusniju čorbu, definitivno će upasti među tri najbolje"

Potrebni sastojci

  • svinjska glava - 1 komad
  • luk - 1 komad
  • paprika - 1 komad
  • šargarepa - 1 srednja
  • so
  • biber
  • rezanca - 1/2 šake
  • čubar - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • žumance - 1 komad
  • miks od povrća - 1 kašika
  • ulje - 3 - 4 kašike
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • Po želji
  • beli luk
  • sirće
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjska glava, očišćena i prepolovljena na 3-4 dela, se stavlja u ekspres lonac. Naliva se voda, da prekrije glavu i stavlja se jedna ravna kašika soli.

Nakon što provri voda, glava se kuva 40-50 minuta. Ostavlja se malo da se ohladi i odvaja se meso od kosti.

U šerpu (moja je od 3 litra) se stavlja isečeno meso, preliva se bujon, kad se procedi. Luk, šargarepa i paprika se sitne i stavljaju takođe u šerpu.

Stavlja se i miks povrća. Ostavlja se da provri i dodaju se rezanca. Začinjava se biberom i čubrom.

U malu posudu se stavlja ulje i kašičica aleve paprika, blago da se zaprži. Dodaje se u šarpu sa čorbom.

Kada rezanci omekšaju, šerpa se sklanja sa ringle.

U posudi se muti žumance i kiselo mleko. Uzima se malo vrućeg bujona i sipa se u tankom mlazu u mleko sa žumancem. Meša se energično. Nakon što mleko postigne određenu temperaturu, smesa se iz posude vraća u šerpu i ponovo se meša.

Po želji može da se istuca nekoliko čenova belog luka, začinjenih sa malo sirćeta, i da se doda u čorbu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: