Način pripreme
1. Odsecite gornji deo mandarina za poklopac - toliko, da vam bude lakše da im izvadite unutrašnjojst. Izvadite unutrašnjost pomoću kašike ili noža, pazeći da ne oštetite ili izbušite koru. U principu zavisi od vrste, ali to može da se radi i prstima.
2. U posudu isecite na parčiće dve mandarine (po želji može i više, ali ja na primer ne volim da preovladavaju. Sok od druge dve iscedite i sa polovinom kratko marinirajte lososa.
3. Zagrejte dve kašike maaslinovog ulja u tiganju na jakoj vatri, pospite malo soli na dno i zapecite losos sa svih strana po minut, ako je file deblji, malo duže. Izvadite i pospite sa sokom od limuna. Ostavite da se ohladi.
4. Iskidajte ili isecite losos u nasečene mandarine, stavite i škampe, ostatak soka od limuna i mandarine i preostale dve kašike maslinovog ulja. Začinite solju i suvom mirođijom po ukusu i sve dobro promešajte. Ostavite 30 minuta da se spoje svi ukusi.
5. Svaku od ispražnjenih manadarina napunite smesom.
6. Servirajte poklopljene poklopcima ili blago ukrivljenim u stranu, za dobar izgled i iznenadite goste ili svoju porodicu.
Savet: Možete da korisitite losos umesto dimljen, isečen na parčiće. Bilo bi lepo, ali se ukus tako mnogo menja i bio bi jači i intenzivan.