Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Meze»Domaće dimljene sardine

Domaće dimljene sardine

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k73516k869
Domaće dimljene sardine
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
03/08/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Autentičan delikates, koji možete pripremiti i kući"

Potrebni sastojci

  • sardine - 500 g
  • so - oko 1 kg, krupnija
  • maslinovo ulje - 400 ml
  • ruzmarin - suve grančice (ili majčina dušica)
* merne jedinice

Način pripreme

Zamrznite ribe na 48 sati i posle ih odmrznite.

Očistite sardine i svaku isecite na dva dela, očistite od kostiju, da dobijete filete ukoliko je moguće.

Sardine imaju mnogo malih kostiju osim centralne. One su mnogo fine, kao dlaka, i u zavisnosti kakva je temička obrada, nekad se i ne osete.

Naše dimljene sardine se neće termički obrađivati - zato ih očistite što je moguće bolje. Najbolje bi bilo uz pomoć obične pincete. Sa njom izvadite koštice.

Na dno odgovarajuće posude stavite sloj krupnije soli i preko poređajte sloj sardina u jedan red. Preko ponovo ravnomerno prekrijte krupnijom soli, ponovo poređajte sardine i tako dok ih ne potrošite. Na kraju završite solju.

Stavite u frižider na jednu noć da uzru.

Gotove filee izvadite i očistite od soli. Stavite ih u veliku vatrostalnu posudu.

Zapalite grančice ruzmarina ili majčine dušice - koji miris volite od ova dva. Stavite grančice u posudu u sardine i dobro uvijte aluminijumskom folijom. Ostavite ih tako 2-3 sata da se nadime i upiju miris.

Aromatične dimljene ribice poređajte u posudu koju hermetički možete zatvoriti. Obilno prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoje još nekoliko sati pre konzumiranja. Nije problem da konzumirate i odmah.

Idealne su za prepečene kriške hleba u kombinaciji sa paradajzom ili za ražnjiće u društvu mariniranog luka.

Mogu naći mesto na našoj trpezi kao dodatak raznim salatama. Budu krehke, ukusne, jedan autentičan delikates.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: