Način pripreme
Šnjur treba da bude sveže upecan - oči treba da budu bistre, škrge jarko crvena i riba treba da mirše na more.
Kako kažu ribolovci Riba ima sedam cenjenh kvaliteta i sa svakim satom koji prođe, ona gubi po jedan od njih!
Ribu perite tekućom, hladnom vodom, očistite škrge i unutrašnjost, ostavite glavu i ponovo dobro operite tekućom hladnom vodom. PAZITE prilikom čišćenja oštrih kostiju koje su skrivene tačno kod analnog otvora, zato što su mnogo oštre i mogu vas povrediti.
Posolite spolja i iznutra, nemojte zabraviti i glavu. Stavite u pleh i stavite na kratko u frižider, poželjno je da ribe budu pod naklonom sa glavama na dole, da se cede.
Nakon što odstoje oko 30 minuta, lepo ih ocedite i svaku ribu stavite na široko parče aluminijumske folije. Pospite biberom, suncokretovim uljem i sokom od limuna spolja i iznnutra. Foliju uvijte čvrsto u paketić.
Paketiće sa ribom pecite na dobro ugrejanom roštilju oko 6-7 minuta sa svake strane.
Lepo je da grčki šnjur servirate u tanjirima zajedno sa folijom.
Ukrasite kriškom limuna i ružice od šargarepe, marinirane u soku od limuna.
Za ukras izaberite zeleni začin po vašem ukusu - peršun, mirođiju, bosiljak, ruzmarin.
Prijatno i živeli!