Irena
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/p_20240512_105925_89326.webp)
Početnik
Moj ZidRecepti100Fotografije243Članci1SavetiKomentari33Moje teme10Komentari na Temu na Forumu23O meniPošalji porukuPoeni2072
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
U Sremu u kojem živim česnica se pravi na božićno jutro. Mesi se testo za domaće kore i razvlači oko stola. Domaće kore se prelivaju otopljenom masću ili uljem, posipaju mešavinom šećera i mlevenih oraha, a zatim i suvim grožđem. Česnica se peče u rerni i kada je gotova premazuje se medom. Svaki ukućanin posle ručka uzima parče česnice, a najsrećniji pronalazi novčić što je znak da će naredne godine on biti taj koji će imati najviše sreće, prosperiteta i materijalnog blagostanja.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Inače pasterizujem u rerni. Za ovo u mašini za sudove nisam nikada čula, baš mi je neobično. Moglo bi se isprobati ove sezone, hvala za ideju.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Pravim čorbu od prosa i šargarepe, pravim ga u kombinaciji sa gljivama ili povrćem, praktično se može koristiti kao zamena za pirinač u nekim jelima, za punjenje povrća i slično. Kada su deca bila bebe pravila sam im kašice od prosa i različitih vrsta voća.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Prilikom pripreme jela od prosa potrebno ga je držati potopljenog u vodi nekoliko sati pre upotrebe. To je zbog toga što proso sadrži rutinsku kiselinu koja na taj način izlazi iz njega u vodu, a nije dobra za naše zdravlje. Eto to je mali savet u vezi pripreme prosa. Može se i skuvati pa dodati u različite salate. Neutralnog je ukusa i veoma zahvalno za kombinovanje.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Izvinjavam se, fitinsku kiselinu. Greška u kucanju. Svakako ga isprobajte i u slanim i slatkim varijantama. Videla sam i neke recepte za pripremepite od prosa sa sirom, spanaćem i slično, kao i slatke kombinacije tipa sa čokoladom, ali nisam još stigla to da isprobam.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Ovo je veoma zanimljivo, hvala za ideju. Moram isprobati, moja deca će sigurno biti oduševljena.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Naravno da poštujemo i trudimo se da i deci prenesemo običaje. Za te hlepčiće nisam ni ja zaista čula, ali zamisao je lepa.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Ni ja nisam pripremala hranu na ovaj način iz istih razloga, a razmišlja sam o tome. Nadam se da nije štetno, ako neko ima iskustva sa tim bilo bi lepo da to podeli ovde sa nama.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Da, to je stvarno odličan namaz. Mogu se dodati različiti začini u zavisnosti od vaših afiniteta, da li volite ljutkasto i slično. Svakom bih preporučila.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Ponešto pripremam sama, a kada nemam vremena nešto se i kupi. Kako koje godine.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Trudim se da što više mogu da koristim povrće iz naše bašte, bilo da je u sirovom ili kuvanom stanju. Na taj način bar znam koliko toliko šta jedemo u odnosu na kupovno.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Svaka čast svima koji su uspeli da smršaju. I sama trenutno pokušavam isto, javiću vam rezultate. Veliki sam gurman i volim stalno nešto novo da isprobavam, pa je teško odoleti hrani. A pri tome imam i dvoje male dece kojima često ostane poneki zalogaj, nekad i ne samo poneki, a šteta da se baci. E to ni bio najveći problem. ![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Sve vrste testa, peciva, kiflica, štrudlica, pita... U prevodu svi neprijatelji dobre linije. I razne čorbice od povrća, na tome mogu da živim.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
E kod nas u Sremu stranci ne bi mogli biti u gostima, a da ne probaju domaći kulen, šunku i kobasicu. To bi bio tek početak, dakle meze uz rakijicu. Tradicionalni ručak podrazumeva pileću supu sa domaćim rezancima, zatim meso i povrće iz supe sa paradajz sosom ili sosom od mirođije, verovatno sarma i praseće pečenje što je klasika za celu Srbiju, a za desert domaća štrudla od kiselog testa sa makom i orasima. Pa da vidim ko bi ostao gladan, nema šanse. ?
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Da, soda bikarbona je odlična za čišćenje šporeta i sličnih površina. Provereno uspeva.
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Pravo da kažem i kod nas ih je teško ubediti da ne jedu slatkiše. Večito sakrivamo pune vreće slatkiša posle novogodišnjih praznika i selektivno ih dajemo, inače bi svakom drugom jelu bio kraj. ![](/files/icons/smilies/3.png)
![](/files/icons/smilies/3.png)
![Irena](https://bonapeti.rs/files/avatars/thumb/p_20240512_105925_89326.webp)
Ne razumem ni ja pitanje. Možete li nam pojasniti? Da nije reč o dijetama u kojima se jadan dan jede meso, drugi povrće, treći voće i slično?