Bonapeti.rs»Kulinarska mreža»Irena»Moji odgovori na forumu
Irena
Irena
Početnik

Moji odgovori na forumu

IrenaKako pripremate česnicu za Božić?
U Sremu u kojem živim česnica se pravi na božićno jutro. Mesi se testo za domaće kore i razvlači oko stola. Domaće kore se prelivaju otopljenom masću ili uljem, posipaju mešavinom šećera i mlevenih oraha, a zatim i suvim grožđem. Česnica se peče u rerni i kada je gotova premazuje se medom. Svaki ukućanin posle ručka uzima parče česnice, a najsrećniji pronalazi novčić što je znak da će naredne godine on biti taj koji će imati najviše sreće, prosperiteta i materijalnog blagostanja.
IrenaPasterizacija hrane u kucnim uslovima
Inače pasterizujem u rerni. Za ovo u mašini za sudove nisam nikada čula, baš mi je neobično. Moglo bi se isprobati ove sezone, hvala za ideju.
IrenaProso - žitarica bez glutena
Pravim čorbu od prosa i šargarepe, pravim ga u kombinaciji sa gljivama ili povrćem, praktično se može koristiti kao zamena za pirinač u nekim jelima, za punjenje povrća i slično. Kada su deca bila bebe pravila sam im kašice od prosa i različitih vrsta voća.
IrenaProso - žitarica bez glutena
Prilikom pripreme jela od prosa potrebno ga je držati potopljenog u vodi nekoliko sati pre upotrebe. To je zbog toga što proso sadrži rutinsku kiselinu koja na taj način izlazi iz njega u vodu, a nije dobra za naše zdravlje. Eto to je mali savet u vezi pripreme prosa. Može se i skuvati pa dodati u različite salate. Neutralnog je ukusa i veoma zahvalno za kombinovanje.
IrenaProso - žitarica bez glutena
Izvinjavam se, fitinsku kiselinu. Greška u kucanju. Svakako ga isprobajte i u slanim i slatkim varijantama. Videla sam i neke recepte za pripremepite od prosa sa sirom, spanaćem i slično, kao i slatke kombinacije tipa sa čokoladom, ali nisam još stigla to da isprobam.
IrenaKako da napravimo Šuškavac
Odlično što ste me podsetili na ovo. Veliko hvala, moram uskoro praviti.
IrenaKako napraviti vunu
Ovo je veoma zanimljivo, hvala za ideju. Moram isprobati, moja deca će sigurno biti oduševljena.
IrenaPoštujete li svoje običaje i tradiciju?
Naravno da poštujemo i trudimo se da i deci prenesemo običaje. Za te hlepčiće nisam ni ja zaista čula, ali zamisao je lepa.
IrenaTreba mi necije misljenje
Ni ja nisam pripremala hranu na ovaj način iz istih razloga, a razmišlja sam o tome. Nadam se da nije štetno, ako neko ima iskustva sa tim bilo bi lepo da to podeli ovde sa nama.
IrenaSušene leblebije
Da, to je stvarno odličan namaz. Mogu se dodati različiti začini u zavisnosti od vaših afiniteta, da li volite ljutkasto i slično. Svakom bih preporučila.
IrenaPripremate li ili kupujete gotovu zimnicu?
Ponešto pripremam sama, a kada nemam vremena nešto se i kupi. Kako koje godine.
IrenaKoliko i kako koristimo sirovo i kuvano povrće
Trudim se da što više mogu da koristim povrće iz naše bašte, bilo da je u sirovom ili kuvanom stanju. Na taj način bar znam koliko toliko šta jedemo u odnosu na kupovno.
IrenaKako sam skinula 15 kilograma u 20 dana i prebacila se ,nakon toga, na zdraviji nacin ishrane?
Svaka čast svima koji su uspeli da smršaju. I sama trenutno pokušavam isto, javiću vam rezultate. Veliki sam gurman i volim stalno nešto novo da isprobavam, pa je teško odoleti hrani. A pri tome imam i dvoje male dece kojima često ostane poneki zalogaj, nekad i ne samo poneki, a šteta da se baci. E to ni bio najveći problem.
IrenaKoji vam je omiljeni recept
Sve vrste testa, peciva, kiflica, štrudlica, pita... U prevodu svi neprijatelji dobre linije. I razne čorbice od povrća, na tome mogu da živim.
IrenaŠta ćete pripremiti strancima?
E kod nas u Sremu stranci ne bi mogli biti u gostima, a da ne probaju domaći kulen, šunku i kobasicu. To bi bio tek početak, dakle meze uz rakijicu. Tradicionalni ručak podrazumeva pileću supu sa domaćim rezancima, zatim meso i povrće iz supe sa paradajz sosom ili sosom od mirođije, verovatno sarma i praseće pečenje što je klasika za celu Srbiju, a za desert domaća štrudla od kiselog testa sa makom i orasima. Pa da vidim ko bi ostao gladan, nema šanse. ?
IrenaLako čišćenje šporeta sa prirodnim sastojcima?
Da, soda bikarbona je odlična za čišćenje šporeta i sličnih površina. Provereno uspeva.
IrenaKojim argumentima odbijate deci slatkiše :)
Pravo da kažem i kod nas ih je teško ubediti da ne jedu slatkiše. Večito sakrivamo pune vreće slatkiša posle novogodišnjih praznika i selektivno ih dajemo, inače bi svakom drugom jelu bio kraj.
IrenaKako da jedemo odvojeno?
Ne razumem ni ja pitanje. Možete li nam pojasniti? Da nije reč o dijetama u kojima se jadan dan jede meso, drugi povrće, treći voće i slično?