Irena

Početnik
Moj ZidRecepti201Članci1SavetiKomentari33Moje teme11Komentari na Temu na Forumu23O meniPošalji porukuPoeni4661

U Sremu u kojem živim česnica se pravi na božićno jutro. Mesi se testo za domaće kore i razvlači oko stola. Domaće kore se prelivaju otopljenom masću ili uljem, posipaju mešavinom šećera i mlevenih oraha, a zatim i suvim grožđem. Česnica se peče u rerni i kada je gotova premazuje se medom. Svaki ukućanin posle ručka uzima parče česnice, a najsrećniji pronalazi novčić što je znak da će naredne godine on biti taj koji će imati najviše sreće, prosperiteta i materijalnog blagostanja.

Inače pasterizujem u rerni. Za ovo u mašini za sudove nisam nikada čula, baš mi je neobično. Moglo bi se isprobati ove sezone, hvala za ideju.

Pravim čorbu od prosa i šargarepe, pravim ga u kombinaciji sa gljivama ili povrćem, praktično se može koristiti kao zamena za pirinač u nekim jelima, za punjenje povrća i slično. Kada su deca bila bebe pravila sam im kašice od prosa i različitih vrsta voća.

Prilikom pripreme jela od prosa potrebno ga je držati potopljenog u vodi nekoliko sati pre upotrebe. To je zbog toga što proso sadrži rutinsku kiselinu koja na taj način izlazi iz njega u vodu, a nije dobra za naše zdravlje. Eto to je mali savet u vezi pripreme prosa. Može se i skuvati pa dodati u različite salate. Neutralnog je ukusa i veoma zahvalno za kombinovanje.

Izvinjavam se, fitinsku kiselinu. Greška u kucanju. Svakako ga isprobajte i u slanim i slatkim varijantama. Videla sam i neke recepte za pripremepite od prosa sa sirom, spanaćem i slično, kao i slatke kombinacije tipa sa čokoladom, ali nisam još stigla to da isprobam.

Ovo je veoma zanimljivo, hvala za ideju. Moram isprobati, moja deca će sigurno biti oduševljena.

Naravno da poštujemo i trudimo se da i deci prenesemo običaje. Za te hlepčiće nisam ni ja zaista čula, ali zamisao je lepa.

Ni ja nisam pripremala hranu na ovaj način iz istih razloga, a razmišlja sam o tome. Nadam se da nije štetno, ako neko ima iskustva sa tim bilo bi lepo da to podeli ovde sa nama.

Da, to je stvarno odličan namaz. Mogu se dodati različiti začini u zavisnosti od vaših afiniteta, da li volite ljutkasto i slično. Svakom bih preporučila.

Ponešto pripremam sama, a kada nemam vremena nešto se i kupi. Kako koje godine.

Trudim se da što više mogu da koristim povrće iz naše bašte, bilo da je u sirovom ili kuvanom stanju. Na taj način bar znam koliko toliko šta jedemo u odnosu na kupovno.

Svaka čast svima koji su uspeli da smršaju. I sama trenutno pokušavam isto, javiću vam rezultate. Veliki sam gurman i volim stalno nešto novo da isprobavam, pa je teško odoleti hrani. A pri tome imam i dvoje male dece kojima često ostane poneki zalogaj, nekad i ne samo poneki, a šteta da se baci. E to ni bio najveći problem. 


Sve vrste testa, peciva, kiflica, štrudlica, pita... U prevodu svi neprijatelji dobre linije. I razne čorbice od povrća, na tome mogu da živim.

E kod nas u Sremu stranci ne bi mogli biti u gostima, a da ne probaju domaći kulen, šunku i kobasicu. To bi bio tek početak, dakle meze uz rakijicu. Tradicionalni ručak podrazumeva pileću supu sa domaćim rezancima, zatim meso i povrće iz supe sa paradajz sosom ili sosom od mirođije, verovatno sarma i praseće pečenje što je klasika za celu Srbiju, a za desert domaća štrudla od kiselog testa sa makom i orasima. Pa da vidim ko bi ostao gladan, nema šanse. ?

Da, soda bikarbona je odlična za čišćenje šporeta i sličnih površina. Provereno uspeva.

Pravo da kažem i kod nas ih je teško ubediti da ne jedu slatkiše. Večito sakrivamo pune vreće slatkiša posle novogodišnjih praznika i selektivno ih dajemo, inače bi svakom drugom jelu bio kraj. 


Ne razumem ni ja pitanje. Možete li nam pojasniti? Da nije reč o dijetama u kojima se jadan dan jede meso, drugi povrće, treći voće i slično?