Skirela je mladi sir, tipičan za islandsku kuhinju. Ovaj mladi i nemasni sir, meke teksture i kiselog ukusa, napravljen je od kravljeg mleka složenim procesom.
Skirela je sir sa veoma drevnom tradicijom, koji su u davna vremena konzumirali vikinzi i galsko stanovništvo iz cele Skandinavije. Danas se može naći u supermarketima u okruglom pakovanju /u salamuri/ ili u čašama sličnim kao za kiselo mleko. Skirela, pak, sa svoje strane, ima brojne prednosti. Na izvestan način se koristi u kuhinji, pri pravljenju pica, kuvanih jela i dr.
Skirela je hranljiva namirnica bogata korisnim materijama. Pre svega, odličan je izvor živih mlečnih enzima, koji obezbeđuju pravilno funkcionisanje crevne bakterijske flore i održavaju visoku imunološku zaštitu. Takođe sadrži vitamine (posebno one grupe B) i mineralne soli (uključujući kalcijum).
Iako ima mnogo zajedničkih karakteristika sa grčkim jogurtom, ovaj sir ima mnogo veći sadržaj proteina dok sadrži manje masti i šećera.
Nutritivne vrednosti skirela na 100 grama proizvoda
Kalorije - 119;
Ugljeni hidrati - 1,5 grama;
Proteini - 22,5 grama;
Masti - 2,6 grama;
Preporučuje se osobama koje drže dijetu i treba da se konzumira u roku od jednog dana nakon otvaranja pakovanja.
Ukusno je, zaista morate probati ovaj sir!
Komentari