Bonapeti.rs»Saveti»U koliko vode se kuvaju makarone i špagete?

U koliko vode se kuvaju makarone i špagete?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
535
U koliko vode se kuvaju makarone i špagete?

Voda provri, dodajete testeninu i kuvate je do al dente. Lako je, zar ne? Jela od testenine mogu biti tako primamljiva - neverovatno lagana, neverovatno ukusna - ali takođe mogu biti gusta i lepljiva.

Bilo da su u pitanju pečene lazanje, salata od testenine ili tanjir špageta uparen sa običnim pestom - postoje suptilnosti koje morate da znate da biste napravili savršenu testeninu. Jedna od njih je u koliko vode se kuvaju špagete, makarone i ostala testenina?

Kada je u pitanju pravilna priprema testenine, postoji mnogo nijansi koje mogu uticati na ukus i teksturu završnog jela.

1. Izmerite testeninu

Ako imate kuhinjsku vagu, prvo izmerite testeninu. Izmerite oko 100 do 125 grama po osobi ako ćete testeninu servirati kao glavno jelo i 75 grama po osobi ako je služite kao predjelo.

2. Zagrejte vodu do ključanja

Koristite oko 4 litre vode na svakih 450 g testenine. Uopšteno govoreći, što više testenine kuvate, više vode treba da koristite.

3. Posolite

Preporučujemo da posolite vodu nakon što je počela da ključa i neposredno pre dodavanja testenine. Ako prerano dodate so, voda će ispariti, što će vodu učiniti slanijom. Obično je odnos 2 kašike soli na 4 litra vode. Slana voda daje ukus testenini. Velikodušna količina soli u vodi začiniće testeninu iznutra jer ona upija tečnost i nabubri.

Da se ​​testenina ne zalepi, mešajte je tokom prvih minuta kuvanja. Ovo je ključni trenutak kada je površina vode prekrivena lepljivim skrobom nalik na lepak. Ako ne mešate, špagete ili druga testenina će se dodirivati i bukvalno će se skuvati slepljena.

A da biste iskoristili ono što ste naučili o kuvanju špageta i testenina, pogledajte ove ukusne recepte i izaberite jedan za večeru:

- špagete karbonara;

- testenina bolonjeze;

- testenina bez mesa;

- pečena testenina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni