Bonapeti.rs»Saveti»Šta je jogurt?

Šta je jogurt?

Šta je jogurt?

Tradicionalno kiselo mleko je očuvani recept bugarske, srpske i grčke kuhinje. Nije slučajno da Bugarska pripisuje zasluge za ovaj ukusni proizvod – za njegovo otkriće je zaslužan Bugarin dr Stamen Grigorov, koji je otkrio mlečnokiselu bakteriju lactobacillus bulgaricus. Pomaže da se kiselo mleko sačuva u svom prirodnom obliku.

Koreni kiselog mleka se još uvek teorijski osporavaju, a u savremenom svetu se često koristi naziv jogurt, za koji se veruje da potiče iz grčkog jezika i znači "mešati, zgušnjavati". Danas je jogurt, bez obzira na ime i vrstu, rasprostranjen proizvod, čija se popularnost prostire širom sveta.

Ali šta je jogurt i po čemu se razlikuje od kiselog mleka?

Jogurt je posebno popularan mlečni proizvod u zapadnim kulturama. Razlika između njega i poznatog kiselog mleka uglavnom je ukorenjena u načinu proizvodnje.

Obe bakterije mlečne kiseline se koriste u oba mlečna proizvoda. Međutim, sa kiselim mlekom, fermentacija se odvija u svakoj posebnoj posudi.

Starter za kiseljenje mleka se dodaje nakon što se proizvod sipa i podeli u konačno pakovanje.

Za jogurt, međutim, kiseljenje se vrši u velikoj posudi - silosu – starter se dodaje pre nego što se proizvod rasporedi u posude. Smesa u silosu se stalno meša da bi se dobio kremastiji i gušći izgled.

Ako želite da uživate u ukusu jogurta, pogledajte nekoliko recepata za Jogurt sladoled.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni