Ako se pitate šta su tačno Lavaš pogače, u ovom savetu ćemo vam pričati o njima. Poreklo ovih jermenskih hlebova poprilično prisvajaju brojne zemlje Bliskog istoka.
Neke od njih su Jermenija, Iran i Azerbejdžan. U ovom slučaju nije bitno poreklo, već njihov jedinstveni ukus i činjenica da ih mogu jesti ljudi na dijeti i činjenica da se prave veoma brzo.
Za pripremu Lavaša potrebna su samo tri proizvoda - brašno, voda i so.
Koliko će ovi pljosnati hlebovi, nalik somunu biti debeli zavisi strogo od toga koliko tanko razvučete testo. Međutim, tradicionalno se ovaj posni hleb pravi što je moguće tanji. Ovo zavisi i od vašeg ukusa, ako želite možete da ih napravite deblje, a ako želite da postanu hrskavi samo ih prepecite.
Proporcije za pravljenje ove vrste hleba su 3:1, odnosno 3 dela brašna, 1 deo vode i soli.
Kako pripremiti Lavaš hleb?
Sastojci se pomešaju i od njih se umesi elastično testo koje treba mesiti oko 5 minuta. Nakon što je već umešeno, deli se na loptice i ostavlja se na ploči posutoj brašnom oko 20-30 minuta.
Svaka kuglica se zatim tanko razvalja u okrugli oblik ili u oblik tepsije u kojoj ćete ih peći.
Rernu treba prethodno zagrejati na 200 stepeni. Male pljosnate hlebove treba peći 7-8 minuta sa svake strane.
Što ih duže držite u rerni, postaju tvrđi i hrskaviji.
Pogledajte još ukusnih ponuda iz jermenske kuhinje.
Komentari