Bonapeti.rs»Saveti»Možemo li da uzgajamo godži beri u saksiji?

Možemo li da uzgajamo godži beri u saksiji?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Možemo li da uzgajamo godži beri u saksiji?

Godži beri ili merdžan, kako je poznat negde kod nas, koristi se od davnina, ali je interesovanje za ovu biljku poraslo početkom 21. veka, kada je ova biljka stekla svetsku slavu. To je zbog njenih neospornih medicinskih i kulinarskih kvaliteta, kao i zbog njene dekorativne vrednosti.

Dobro održavani grmovi godži berija imaju kičaste krošnje bogato obrasle sitnim listovima, sitnim cvetovima i plodovima koji počinju da sazrevaju od avgusta.

Gogži beri se relativno lako uzgaja i u poljskim uslovima i kod kuće - u saksiji. Biljka je visoko otporna na hladnoću i lako podnosi niske temperature u našoj zemlji. Kada se uzgaja u saksijama, treba je pripremiti sa bogatom mešavinom baštenske zemlje, listova i pregorelog stajnjaka i peska.

Biljku godži berija u saksiji treba gajiti na otvorenom najmanje prvu godinu nakon sadnje, nakon čega se može premestiti na terasu ili balkon.

Da bi uspeo da raste, mora se postaviti na sunčano mesto. Godži beri uspeva u laganoj delimičnoj senci, ali tada daje relativno manje plodove.

Ne zaboravite da redovno zalivate biljku i ne dozvolite da se osuši. Ako je potrebno, grm je dobro preneti u saksiju koja odgovara njegovoj veličini.

Pre nego što započnete intenzivnu vegetaciju, obavezno morate izvršiti rezidbu za pravilno grananje biljke. Isečene grane se lako ukorenjuju u posudi sa vodom ili laganom mešavinom zemlje, što vam omogućava da lako uživate u punoj bašti gogži berija .

Takođe naučite kako čuvati godži beri, zašto jesti godži beri i šta sadrži godži beri.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji