Kao što znamo, jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliku subotu. Prvo jaje je uvek ofarbano u crveno. Sa ovim jajetom se prave krstovi na čelima dece za zdravlje, kao i za sve u porodici.
Broj jaja koja se farbaju na Uskrs mora biti neparan broj. Prave se Uskršnji kolači i peče se jagnje.
Na ovaj praznik se obavezno ide u crkvu, ljudi se oblače u novu odeću, a uveče, posle ponoći, ide se oko crkve po zdravlje.
Jagnjeće meso je prisutno na uskršnjoj trpezi jer je Isus Hrist predstavljen kao Jagnje Božje i zato što je jagnje dato kao žrtva kada je Isus vaskrsao.
Prvog dana posle četrdeset dana posta može se jesti jagnjetina i druga hrana zabranjena tokom posta.
Već znate koliko jaja treba ofarbati na Uskrs - neparni broj, a broj zavisi od toga kolika je vaša porodica.
Vrlo često se na prazničnoj trpezi može naći i uskršnji zec, a može biti čokoladni, keramički, kao plišana igračka itd. Na čestitki se može videti i zeka.
Pogledajte sve uskršnje recepte.
Komentari