Ako ste ljubitelj piva i želite da znate šta je živo pivo - onda je ovaj savet za vas. U sledećim redovima ćete videti šta je živo pivo.
Živo pivo se priprema kao i obično pivo, ali s tom razlikom što je živo pivo „pošeteđeno“ od mehaničkog prečišćavanja, odnosno ne filtrira se. Takođe, živo pivo ne prolazi kroz proces pasterizacije.
Kvasci koji su odgovorni za fermentaciju piva i druge procese su živi, pa otuda i ime ovog piva.
Živo pivo, za razliku od običnog, ima kratak rok trajanja, pa se mora popiti u roku od 24 sata nakon pripreme. Ako se čuva na tamnom mestu, pod pritiskom i na niskoj temperaturi /uglavnom u burićima za pivo/, to pomaže da se rok trajanja produži do 72 sata.
Postoje posude specijalno dizajnirane za skladištenje ove vrste piva, koje omogućavaju održavanje temperature pogodne za skladištenje živog piva, koja je od 0 do 5 stepeni.
Ovo omogućava procesima koji pomažu fermentaciji piva da se zadrže dovoljno dugo da pivo traje nekoliko meseci.
Živo pivo je mutne boje jer u njemu ima mehaničkih nečistoća. Ove nečistoće su veoma sitne, nisu vidljive, i predstavljaju čestice zrna ječma ili pšenice, kao i listova hmelja.
Komentari