Bonapeti.rs»Saveti»Šta je živo pivo?

Šta je živo pivo?

Šta je živo pivo?

Ako ste ljubitelj piva i želite da znate šta je živo pivo - onda je ovaj savet za vas. U sledećim redovima ćete videti šta je živo pivo.

Živo pivo se priprema kao i obično pivo, ali s tom razlikom što je živo pivo „pošeteđeno“ od mehaničkog prečišćavanja, odnosno ne filtrira se. Takođe, živo pivo ne prolazi kroz proces pasterizacije.

Kvasci koji su odgovorni za fermentaciju piva i druge procese su živi, pa otuda i ime ovog piva.

Živo pivo, za razliku od običnog, ima kratak rok trajanja, pa se mora popiti u roku od 24 sata nakon pripreme. Ako se čuva na tamnom mestu, pod pritiskom i na niskoj temperaturi /uglavnom u burićima za pivo/, to pomaže da se rok trajanja produži do 72 sata.

Postoje posude specijalno dizajnirane za skladištenje ove vrste piva, koje omogućavaju održavanje temperature pogodne za skladištenje živog piva, koja je od 0 do 5 stepeni.

Ovo omogućava procesima koji pomažu fermentaciji piva da se zadrže dovoljno dugo da pivo traje nekoliko meseci.

Živo pivo je mutne boje jer u njemu ima mehaničkih nečistoća. Ove nečistoće su veoma sitne, nisu vidljive, i predstavljaju čestice zrna ječma ili pšenice, kao i listova hmelja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Slični