Evo nekoliko saveta za pravljenje ukusnog prolećnog pire krompira:
Birajte skrobne krompire poput Russet ili Yukon Gold, jer daju kremastu teksturu kada se izgnječe. Izbegavajte voštane krompire jer imaju tendenciju da postanu lepljivi.
Zagrlite ukuse proleća ubacivanjem svežeg bilja u pire krompir. Popularni izbori uključuju vlasac, peršun, mirođiju ili čak mentu. Začinsko bilje sitno iseckajte i umešajte u pire krompir neposredno pre serviranja.
Za dodatnu aromu, ispecite nekoliko čenova belog luka u rerni dok ne omekšaju i ne porumene. Izgnječite pečene čenove belog luka u pire krompir i dobro promešajte. Sladak i blag ukus belog luka će poboljšati ukupan ukus.
Dodajte dašak boje i svežine tako što ćete u vaš pire krompir dodati vaše prolećno zelenilo. Možete blanširati i sitno iseckati povrće kao što su špargle, grašak ili boraniju. Pomešajte ih u pire krompir za dodatnu teksturu i živahan izgled.
Da biste postigli bogatu i kremastu konzistenciju, dodajte toplo mleko ili pavlaku u svoj pire krompir. Zagrejte mleko ili pavlaku pre dodavanja u krompir da se ne ohladi. Dodajte male količine odjednom, prilagođavajući se željenoj konzistenciji.
Obavezno pire krompir dobro začinite solju i sveže mlevenim biberom. Probajte i prilagodite začine po svojoj želji. Zapamtite da krompir ima tendenciju da upija ukuse, pa je važno da ih začinite na odgovarajući način.
Premažite ga maslacem - za prozračnost dodajte veliku količinu maslac u svoj pire krompir. Dok je krompir još vruć, sipajte maslac dok se ne istopi i ravnomerno ne obloži krompir. Ovo će obogatiti ukus i pružiti baršunastu teksturu.
Poslužite odmah - pire krompir je najbolje servirati vruć, direktno sa vatre. Ako treba da bude toplao, stavite ga u poklopljenu posudu iznad lonca vode koja ključa ili koristite šporet na najnižem stepenu.
Uživajte u ukusnom prolećnom pire krompiru i uživajte u ukusima sezone!
Pogledajte takođe:
- Za šta se koristi pire krompir;
- Da li pire krompir deblja.
Komentari