Spremite laku i brzu večeru sa krompirom, ako vas gosti iznenade. Potrebno vam je pet većih krompira, dva čena belog luka, 4 parčeta slanine, majonez po želji, začini.
Sveže oguljene krompire isecite na kockice, a isto uradite i sa slaninom. Beli luk sitno iseckajte. Sve promešajte, isipajte u tepsiju i prelijte majonez preko.
Pokrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Poslužite jelo dok je toplo. Krompiri će biti veoma aromatični i ukusni.
Druga varijanta je da spremite dinstani krompir sa viršlama. Potrebna vam je jedna šargarepa, pola glavice luka, četiri - pet velikih krompira i dve - tri viršle.
Krompir isecite na kockice i blago zapržite, pa mu dodajte šargarepu, koju ste isekli na kolutiće. zatim dodajte i sitno iseckan luk.
Prodinstajte nekoliko minuta, mešajući sve vreme. Dobro posipajte začine preko, dodjate viršle iseckane na kolutiće, zatim malo vode i poklopite da se sve dinsta na umerenoj vatri, dok kormpiri ne omekšaju.
Lako se spremaju i krompiri sa belim lukom i mirođijom, a budu i veoma ukusni. Za njihovu pripremu vam je potrebno pola kilograma krompira, pola šolje maslinovog ulja, mirođija, so, beli luk po želji, kačkavalj za posipanje.
Krompir operite i isecite na kolutove. Pažljivo očistite koru krompira, kako bi se sačuvali vitamini koji se nalaze odmah ispod nje.
Krompir prelijte vrućom vodom i stavite na ringlu. Kada se krompir skuva, ocedite ga od vode. Malo zagrejte maslinovo ulje i sipajte ga u tepsiju. Poređajte krompir i pecite ga u prethodo zagrejanoj rerni 20 minuta.
Kada budu gotovi, vruć krompir izvadite iz rerne i stavite u oval, koji ste prethodno premazali belim lukom, posolite i posipajte sa sitno iseckanom mirođijom i rendanim kačkavaljem.
Komentari