Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ne radite ovo kada pripremate krompir pire!

Ne radite ovo kada pripremate krompir pire!

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
881
Krompir pire

Skoro svako voli krompir pire, ali ne znas vako kako da ga pravilno napravi. Niko se neće radovati ako je lepljiv, hladan ili bezukusan. Ako izbegavate sledeće greške, vaši bližnji će vas terati da im ga stalno spremate.

1. Koristite pogrešnu vrstu krompira

Nije svaka vrsta krompira pogodna za pire. Treba da izaberete onu vrstu koja je sa većim sadržajem skroba, jer s njom će pire biti vazdušastiji i gladak. Osim toga on će se lakše začiniti i aromatizovati. Ni u kom slučaju ne uzimajte crvene ili bele vrste, jer s njima lako možete da dobijete ne krompir pire, već užasnu pastu od krompira.

2. Ne solite vodu

Proces začinjavanja krompir pirea počinje još od kuvanja krompira. Kad se krompir kuva, granule skroba u njemu nabubre i apsorbuju vodu i ako ste dodali so. Tako neće biti neophodno da dodajete mnogo na kraju procesa i vaš pire će biti dobro začinjen.

3. Spuštate krompir u vrelu vodu

Kuvani krompir
Fotografija: VILI-Violeta Mateva

Pravilno kuvanje je da stavite krompir u hladnu vodu, da ga posolite, zagrevate ga dok ne provri i nakon toga smanjite temperaturu ringle. U suprotnom, ako ih spostite u vrelu vodu, oni će se skuvati neravnomerno - spoljašnjost će se raspasti, a sredina će ostati živa.

4. Dodajete začine direktno iz frižidera

Ostavite maslac da bude na sobnoj temperaturi, pre nego što ga rastopite u vrelom krompiru. Tako će se apsorbovati lakše i bolje.

5. Preterana obrada krompira

Pire od krompira

Kad se krompir pravi u pire, skrob se oslobađa. Što više obrađujete krompir to se više skroba oslobađa. Kada se previše skroba oslobodi, krompir postaje lepljiv i neprivlačan. Ne treba da ih obrađujete mikserom ili štapnim mikserom, jer je taj metod previše agresivan i kranji rezultat nije dobar.

6. Pripremate ga suviše rano, pre nego što servirate

Stajanje pirea u frižideru, posebno duži period vremena nije dobra ideja. Na taj način će dobiti ukus koji podseća na karton, koji nikome nije prijatan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest