Kada žena čeka bebu, treba pažljivo da bira hranu. Mogu li trudnice da jedu škampe i lignje?
Odgovor je da, jer sadrže malu količinu žive, ali ih ipak treba konzumirati u malim količinama i treba ih kuvati na pravi način. A evo i koristi od pravilno pripremljenih škampa za trudnice:
- obezbeđuju dobru količinu omega-3 masnih kiselina;
- sadrže veliku količinu aminokiselina i proteina;
- sadrže veliku količinu važnih vitamina i minerala;
- dobar izvor gvožđa;
- nizak sadržaj masti;
Pravilan način da spremite škampe da biste izbegli infekcije:
- za njihovo čišćenje mora se koristiti topla voda;
Mogu li trudnice da jedu lignje? Konzumiranje 50 grama lignji nedeljno smatra se bezbednim tokom trudnoće i pomaže razvoju bebe.
Jela od lignji imaju dobru nutritivnu vrednost i dobar su izvor omega-3 masnih kiselina, baš kao i škampi. Svi morski plodovi, kao što su lignje, sadrže živu. Može oštetiti nervni sistem vaše bebe u razvoju. Međutim, lignje su jedan od najsigurnijih morskih plodova jer imaju malo žive.
– Međutim, u trudnoći ne jedite pržene lignje, jer prženje značajno umanjuje nutritivnu vrednost lignji;
- Konzumirajte dinstane ili sotirane lignje, tako će se sačuvati sve njihove korisne materije.
Međutim, ako ste alergični na lignje, trebalo bi da ih izbegavate tokom trudnoće.
- Najvažnije je da se konsultujete sa svojim ginekologom ili lekarom pre nego što počnete da konzumirate škampe i lignje ili druge morske plodove.
Komentari