Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ukusne ideje za punjene lignje

Ukusne ideje za punjene lignje

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Punjene lignje

Punjene lignje su na listi najelegantnijih morskih specijaliteta. Lignje postaju veoma mekane, a punjenje može da bude raznovrsno i veoma aromatično.

Lignje se mogu pripremati na više načina: kao dinstane, kuvane, pikantno marinirane u fritezi ili tiganju, pohovane ili na pečene grilu. Kada pripremate cele lignje, prvo uklonite prozirnu hrskavicu iz unutrašnjosti lignje. Glavu odvojite od tela, a zatim pipke od glave. Pre kuvanja sve dobro isperite i osušite.

Lignje punjene sirom

Potrebni proizvodi: 6 lignji, očišćenih, sa pipcima, 50 g pikantne salame, 50 g sira Scamorza, 1 veza svežeg peršuna, 150 g parmezana, 2 čena belog luka, mrvice od 2 kriške hleba, 1 jaje, 3 šolje belog vina, maslinovo ulje, biber, so.

Način pripreme: Tela lignje operite. Hrskavicu uklonite. Punjenje se priprema tako što se pipci iseku na sitne komade i stave u posudu. Salama i sir Scamorza se iseku na kockice i dodaju u pipke. Narendajte parmezan, a peršun naseckajte.

Izgnječite čen belog luka, dodajte sirovo jaje, 1 šolju belog vina, hlebne mrvice, biber, so i 1 kašiku maslinovog ulja. Sve proizvode dobro izmešajte dok ne postanu homogena smeša. Napunite lignje nadevom, ostavljajući jedan prst do ivice.

Lignje punjene sirom

Rupe se zatvaraju sa dve čačkalice. U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Stavite lignje u tiganj i pržite ih minut, a zatim ih okrenite. Dodajte preostale 2 šolje belog vina i 1 izgnječeni čen belog luka. Kad proključa, smanjite vatru na minimum i kuvajte 10 minuta, dok lignje ne budu skuvane i dok se sos malo ne zgusne. Ako je ostalo punjenja, dodajte ga u sos. Lignje poslužite tople.

Lignje punjene škampima

Potrebni proizvodi: 1 lignja, 50-60 g skuvanih i očišćenih škampa, 2 kriške suvog belog hleba bez kore, 50 ml maslinovog ulja, sok od pola limuna, 1 mala veza sitno iseckane mirođije, origano, so i biber, 2 koluta limuna sitno iseckana, 1/2 čena belog luka isečenog na tanke kriške.

Način pripreme: Maslinovo ulje, sok od limuna i začine po ukusu promešajte. Hleb se mrvi i promeša se sa polovinom tečnosti. Dodajte kriške limuna i polovinu škampa. Lignje napunite dobivenom smesom, a otvore zatvorite nečim oštrim.

Lignju postavite u mali tepsiju ili kalup. Stavite beli luk i preostale škampe u ostatak marinade. Prelijte lignju ovom marinadom. Pecite dok ne porumeni 15-20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Ako se odlučite da pripremite neko drugo jelo sa lignjama, pogledajte ove recepte za lignje: lignje u tiganju, pohovane lignje, lignje na grčki način, a zašto ne i lignje na roštilju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest