Punjene lignje su na listi najelegantnijih morskih specijaliteta. Lignje postaju veoma mekane, a punjenje može da bude raznovrsno i veoma aromatično.
Lignje se mogu pripremati na više načina: kao dinstane, kuvane, pikantno marinirane u fritezi ili tiganju, pohovane ili na pečene grilu. Kada pripremate cele lignje, prvo uklonite prozirnu hrskavicu iz unutrašnjosti lignje. Glavu odvojite od tela, a zatim pipke od glave. Pre kuvanja sve dobro isperite i osušite.
Lignje punjene sirom
Potrebni proizvodi: 6 lignji, očišćenih, sa pipcima, 50 g pikantne salame, 50 g sira Scamorza, 1 veza svežeg peršuna, 150 g parmezana, 2 čena belog luka, mrvice od 2 kriške hleba, 1 jaje, 3 šolje belog vina, maslinovo ulje, biber, so.
Način pripreme: Tela lignje operite. Hrskavicu uklonite. Punjenje se priprema tako što se pipci iseku na sitne komade i stave u posudu. Salama i sir Scamorza se iseku na kockice i dodaju u pipke. Narendajte parmezan, a peršun naseckajte.
Izgnječite čen belog luka, dodajte sirovo jaje, 1 šolju belog vina, hlebne mrvice, biber, so i 1 kašiku maslinovog ulja. Sve proizvode dobro izmešajte dok ne postanu homogena smeša. Napunite lignje nadevom, ostavljajući jedan prst do ivice.
Rupe se zatvaraju sa dve čačkalice. U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Stavite lignje u tiganj i pržite ih minut, a zatim ih okrenite. Dodajte preostale 2 šolje belog vina i 1 izgnječeni čen belog luka. Kad proključa, smanjite vatru na minimum i kuvajte 10 minuta, dok lignje ne budu skuvane i dok se sos malo ne zgusne. Ako je ostalo punjenja, dodajte ga u sos. Lignje poslužite tople.
Lignje punjene škampima
Potrebni proizvodi: 1 lignja, 50-60 g skuvanih i očišćenih škampa, 2 kriške suvog belog hleba bez kore, 50 ml maslinovog ulja, sok od pola limuna, 1 mala veza sitno iseckane mirođije, origano, so i biber, 2 koluta limuna sitno iseckana, 1/2 čena belog luka isečenog na tanke kriške.
Način pripreme: Maslinovo ulje, sok od limuna i začine po ukusu promešajte. Hleb se mrvi i promeša se sa polovinom tečnosti. Dodajte kriške limuna i polovinu škampa. Lignje napunite dobivenom smesom, a otvore zatvorite nečim oštrim.
Lignju postavite u mali tepsiju ili kalup. Stavite beli luk i preostale škampe u ostatak marinade. Prelijte lignju ovom marinadom. Pecite dok ne porumeni 15-20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ako se odlučite da pripremite neko drugo jelo sa lignjama, pogledajte ove recepte za lignje: lignje u tiganju, pohovane lignje, lignje na grčki način, a zašto ne i lignje na roštilju.
Komentari