Baklava predstavlja kolač napravljen od mnogo slojeva preliven sirupom. Tipični desert iz arapske i turske kuhinje tokom vekova je razlog mnogih diskusija oko porekla. Čak i armenci, libanci i grci govore da je to ustvari njihov desert.
Tradicionalna baklava se pravi od testa ili kora. Ako se pravi od testa, ono se razvlači u tanke kore. Pravi poznavaoci kažu da je najbolja sa uljem i/ili maslacem.
Pripremanje dobre baklave ima mnogo tajni. Jedna od njih je i pravilno prelivanje baklave sirupom.
Baklava se preliva sirupom tri ili četiri puta.
Jedna od tajni je i to da baklava i sirup treba da budu različitih temperatura.
Nakon pečenja, baklava treba da se ostavi i da se ohladi potpuno. Sirup, kojim će biti prelivena, treba da bude vruć.
Kada se baklava prelije, ponovo se ostavlja da se ohladi. Kada se ohladi, sirup koji nije upila se pažljivo ocedi. Nakon toga se sirup zagreje ponovo. Ako treba da bude gušći, dodaje se još malo šećera. Zatim ponovo prelijte baklavu vrućim sirupom.
Ovo ponovite još jednom ili dva puta. Nakon toga, ostavite baklavu nekoliko sati da upije sirup.
Komentari