Bonapeti.rs»Saveti»Kako da ne bude žilava hobotnica?

Kako da ne bude žilava hobotnica?

Kako da ne bude žilava hobotnica?

Hobotnica je jedan od najukusnijih plodova, koje more može da nam ponudi. Uprkos svom čudnom obliku, hobotnica je omiljena, poštovana i voljena od strane mnoštva ljudi po celom svetu.

Međutim, da bi bio dobar za konzumaciju, ovaj morski plod treba da postane krhk. Budući da predstavlja jedan mišić, pretpostavlja se da je svaki takav mišić žilaviji i tvrd.

Srećom postoji način kako da napravimo hobotnicu da bude krhka, nežna i prijatna. Ovo se postiže razbijanjem mišićnih vlakana.

Doskora jedini način koji se primenjivao za postizanje ovog cilja, jeste kroz veliki broj udaraca po tvrdoj površini. Nakon ulova često su ribolovci to radili direktno na stenama ili posle na kuhinjskoj radnoj površini.

U moderno doba postoji daleko bolja i lakša metoda, koja ne iziskuje toliko muke, već samo malo vremena. Ova metoda se sastoji prosto u zamrzavanju hobotnice na 3-4 dana. U tom procesu mišićna vlakna se kidaju i nije potrebno da udaramo i tučemo morsku životinjicu.

Nakon odmrzavanja hobotnica je spremna za pripremu raznih vaših omiljenih jela s njom.

Međutim, da bi hobotnica ostala krhka, treba pravilno da je skuvate. Da biste je skuvali, stavite veliku šerpu sa obilnom količinom vode da provri na jakoj vatri. Imajte u vidu da ovaj morski plod treba da bude dobro prekriven vodom, zato u odnosu na njegovu veličinu izaberite i odgovarajuću šerpu.

Kada voda provri, ubacite hobotnicu unutra i odmah izvadite, ovo ponovite 3 puta. Procedura se zove "šokiranje".

Kada je četvrti put ubacite u vodu, ostavite je unutra, stavite prstohvat soli, poklopite šerpu i smanjite vatru da bude umerena. Tako kuvajte 10-12 minuta kilogram hobotnice.

Gotova je kada vrh noža zabodete u najdeblji deo pipaka i nož s lakoćom uđe u meso.

Veoma je važno da ne preterate sa kuvanjem, da ne biste dobili suprotan efekat - umesto krhko, meso će postati žilavo.

Kada je gotova, isključite ringlu i ostavite unutra dok se ne ohladi, ali ne sasvim.

Obavezo isecite kuhinjskim makazama i poslužite je blago toplu - hladna hobotnica nije toliko ukusna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 2
51
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni