Bonapeti.rs»Članci»Vitamini»Folna Kiselina

Folna Kiselina

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196240
Džigerica

Folna kiselina ili vitamin B9, poznata i po nazivima folat ili folacin, je vitamin iz B grupe, poznat po svom ogromnom značaju tokom trudnoće i u prevenciji defekata tokom trudnoće. Ovi defekti uključuju malformaciju strukture ploda - neuralne cevi.

Vitamin B9 je vitamin koji se rastvara u vodi, a prvi put je izvučen iz spanaća. Tada je vitamin B9 bio nazvan folacin, od latinske reči koja se prevodi kao list, lišće. Najboljim izvorima ovog vitamina se smatraju vrste povrća sa velikim zelenim listovima. Vitamin B9 je od vitalnog značaja za formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Folna kiselina je jedan od najsloženijih hemijskih vitamina, sa strukturom od tri dela, što postavlja specijalne zahteve ka metabolizmu. Tri osnovne komponente folne kiseline su PABA, glutaminska kiselina i pteridin.

Većina namirnica ne sadrži folnu kiselinu u tačno ovom obliku, a crevni enzimi menjaju hemijske oblike folata, da bi bila moguća njihova apsorpcija. Čak i kada telo radi sa potpunom efikasnošću, samo oko 50% unetog hranljivog folata se može apsorbovati.

Funkcije folne kiseline

- Pomaže formiranje crvenih krvnih zrnaca u telu i protok krvi - jedna od najvažnijih funkcija folne kiseline kao vitamina je da stvori mogućnost za kvalitetan razvitak crvenih krvnih zrnaca.

Ona pomažu prenos kiseonika u organizmu. Kod nedostatka folne kiseline, crvena krvna zrnca se ne formiraju pravilno i nastavljaju da rastu, ali se ne dele. Ovo stanje se naziva makrocitna anemija.

Folna kiselina pomaže i u održavanju zdrave cirkulacije krvi u telu, sprečavajući nagomilavanje supstance homocistein. Smanjivanjem visokih nivoa homocisteina, folati štite od razvitka osteoporoze.

- Proizvodnja ćelija - ćelije vrlo kratkog života (kožne ćelije, crevne ćelije i ćelije koje se nalaze na vidljivim površinama na telu ili u dupljama), su veoma zavisne od folne kiseline, koja odgovara za njihov nastanak. Iz ovog razloga, nedostatak folata vodi do problema sa ovim vrstama tkiva. U usnoj duplji su ovim problemi povezani sa upalom desni, pucanjem nepca i parodontopatijom.

Prokelj

Što se tiče kože, problem koji se najčešće sreće je seboreja. Gubitak kožnog pigmenta (vitiliga) se isto može povezati sa nedostatkom folne kiseline. Rak jednjaka i pluća, materice i grlića materice, i creva (naročito debelog) se isto često povezuju sa nedostatkom folata.

- Pomaže nervni sistem - sprečavanje defekata neuralne cevi kod novorođenčadi je samo jedna od funkcija folne kiseline, povezana sa nervnim sistemom. Nedostatak folata se povezuje sa širokim spektrom problema sa nervnim sistemom, uključujući generalni mentalni zamor, ne-senilnu demenciju, depresiju, sindrom nemirnih nogu, probleme sa rukama i nogama, razdražljivost, zaboravnost, konfuziju i nesanicu.

Predoziranje folnom kiselinom

Unos visokih doza folne kiseline, viših od 1.000 - 2.000 mikrograma, može da aktivira iste vrste simptoma, povezane sa nervnim sistemom, za čiju se prevenciju koristi.

Medicinski institut na Nacionalnoj akademiji nauka u SAD-u je odredio dozvoljenu gornju granicu za unos folata od 1000 mikrograma, za muškarce i žene uzrasta preko 19 godina. Ova gornja granica se primenjuje samo kod "sintetičkog folata" - obliku folata, dobijenom iz dodataka ishrani.

Folna kiselina, koja se sadrži u životinjskim namirnicama (npr. teleća jetra) je relativno stabilna u pripremi hrane, za razliku od one koja se sadrži u proizvodima biljnog porekla (npr. kupus), koji mogu izgubiti do 40% sadržaja folne kiseline prilikom kuvanja. Sa svoje strane, prerađene žitarice i brašna mogu izgubiti do 70% svog sadržaja folata.

Lekovi, koji mogu da naruše snabdevanje organizma folatima su: lekovi protiv raka kao metotreksat; lekovi za snižavanje holesterola kao što su holestiramin; protivupalni lekovu kao što je sulfasalazin; isto tako i lekovi buformin, fenformin i metformin, korišćeni u lečenju dijabetesa i anti-bebi pilule.

Koristi od folne kiseline

Folna kiselina može igrati važnu ulogu u sprečavanju i/ili lečenju sledećih bolesti: alkoholizma, anemija, arteroskleroze, cervikalne displazije, cervikalnih tumoa, pucanja nepca i usana, Kronove bolesti, depresije, dijareje, gingivitisa, zapaljenske bolesti creva, nesanice, defekta neuralne cevi, ne-senilne demencije, tumora jajnika, sindroma nemirnih nogu, šizofrenije, seboreje, tumora materice i drugih.

Izvori folne kiseline

Folna kiselina se obično nalazi u namirnica, u svom prostom obliku. Odlični izvori folne kiseline su zelena salata, spanać, špargla, repa, kupusnjače, teleća jetra, peršun, brokoli, karfiol, cvekla i sočivo.

Dobri izvori folne kiseline su bundeva, crni pasulj, pasulj, papaja i boranija.

Ugledna tablica sa proizvodima koji sadrže vitamin B9:

Proizvod (100g) - Vitamin B9 (mg)

pšenične klice - 1.1

jetra - 0.32 - 0.38

sir - 0.30

piletina - 0.15 - 0.20

srce bika - 0.11 - 0.16

teleće meso - 0.09 - 0.16

karfiol - 0.11 - 0.14

krompir - 0.08 - 0.14

grašak - 0.13

dinja - 0.13

jagnjetina - 0.11

šargarepa - 0.10

riba - 0.09

jaja - 0.09

svinjski file - 0.05 - 0.08

pomorandže - 0.08

ovčetina - 0.077

paradajz - 0.075

pšenično brašno - 0.067

kupus - 0.065

breskve - 0.017

luk - 0.013

jabuke - 0.008

kravlje mleko - 0.005

Nedostatak folne kiseline

Retko se zapaža nedostatak vitamina B9, ali štetne navike kao što su alkohol, pušenje, kofein, termička obrada proizvoda i direktna sunčeva svetlost mogu da naruše i ometu apsorpciju folne kiseline. Folna kiselina je jedinstvena supstanca, za kojom se potreba trudnica povećava dvostruko.

Nedostatak vitamina B9 je uzrok poremećaja deobe ćelija, koji su najizraženiji u regeneraciji tkiva. Zajedno sa nedostatkom vitamina B12, prouzrokuju poremećaje u formiranju crvenih krvnih zrnaca u kičmenoj moždini i megaloblastnu anemiju. Mogu se javiti i poremećaji u omotačima perifernih nerava i degenerativne promene kičmene moždine.

Da bi se izbegao nedostatak vitamina B9 u kritičnim prvim mesecima trudnoće, i kako bi se sprečile malformacije ploda, žene koje planiraju trudnoću bi trebalo da uzimaju folnu kiselinu kao dodatak ishrani, još sa prvim pokušajima začeća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas