Heljda je izuzetno korisna za mnoge bolesti. Ali da li je korisna i dozvoljena za dijabetes, saznaćemo u sledećim redovima.
Heljda sadrži 16% proteina, koje organizam lako apsorbuje. Važno je napomenuti da se heljda preporučuje osobama koje pate od dijabetesa i onima koji imaju prekomernu težinu. Heljda se koristi kao zamena za meso, jer sadrži veliku količinu gvožđa.
Namirnica je veoma siromašna ugljenim hidratima. Kaša od heljde je veoma pogodna za kardiovaskularne bolesti.
Pomaže u uklanjanju holesterola iz krvi, kao i jona nekih teških metala. Sadrži hranljive materije koje smanjuju propustljivost krvnih sudova.
Stoga, na pitanje da li je heljda dozvoljena kod dijabetesa - odgovor je da. Međutim, treba biti oprezan sa njenom konzumacijom, jer kao i sa svakom drugom hranom, ako preterate sa heljdom, to može dovesti do ozbiljnih posledica. Konzumirajte sa zadovoljstvom i umereno.
Heljda je veoma korisna, ali kada se konzumira samo u dozvoljenim količinama. Stoga je neophodna konsultacija sa lekarom.
Pogledajte takođe kako heljda deluje kod zatvora i saznajte kakav je efekat heljde na štitnu žlezdu.
Komentari