Da li je čokolada štetna?

Da li je čokolada štetna?

Čokolada je nabolji prijatelj dama, koje su doživele ljubavno razočarenje. Šalu na stranu, čokolada je omiljeno slatko iskušenje i mladih i starih, muškaraca i žena. Industrija slatkiša pobrinula se da zadovolji i najzahtevnije klijente, zbog toga ljubitelji slatkiša i pikanterija mogu da grickaju čokoladu sa čilijem, ljutom paprikom ili krastavčićima.

Aki da li svakodnevno grickanje čokolade ne šteti organizmu i uopšte da li je čokolada štetna, pitaju se mnogi.

Tačan odgovor na pitanje da li je čokolada štetna teško se može dati, jer, poput otrova i leka, štetnost nije u samoj čokolasi, već u njegovoj dozi. Ili jednostavno rečeno - čokolada je štetna kada se konzumira svakodnevno, u velikim količinama, i kada to čine ljudi, koji nisu veoma fizički aktivni.

Osnovni razlog da se čokolada u velikim količinama karakteriše kao štetna je njena kaloričnost. Čak i crna čokolada, za koju mnogi smatraju da ima manje kalorija, sadrži čitavih 500 kalorija u 100 grama. To znači da bi jedna čokolada dnevno bila dovoljna da zadovolji 1/5 dnevne doze kalorija za organizam.

Ovde je momenat da naglasimo, da osim mnogo kalorija, čokolada sadrži i mnogo masti, što u kombinaciji sa velikom energetskom vrednošću stvara odlične predispozicije za razvoj kardio-vaskularnih oboljenja, i u velikoj meri neutrališe koristi od konzumiranja čokolade. Ne manje važno je reći, da redovno konzumiranje velikih količina čokolade, naročito bele čokolade, u velikoj meri omogućava stvaranje karijesa. Čokolada je kontraindikovana kod ljudi, koji pate od artritisa ili gihta, zbog prisustva purina, koji vode do povećanja sadržaja mokraćne kiseline u krvi i odatle dolazi do komplikacija oboljenja.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji