Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je jodirana so štetna?

Da li je jodirana so štetna?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
267
So

Stručnjaci godinama govore da jodirana so efikasno nadoknađuje nedostatak joda u organizmu. Međutim, nedavno su se pojavile mnoge tvrdnje koje podržavaju teoriju da je uzrok raka štitne žlezde konzumiranje jodirane soli. Ovaj trend se najbolje primećuje u Kini.

Objašnjenje ljubitelja proizvoda je da je razlog za povećanje slučajeva raka štitne žlezde u Kini nezdrav način života i ne baš tako napredne tehnologije za ranu dijagnozu ovog problema.

Jodirana so je počela da se široko koristi kao zamena za prirodnu so u Kini 1995. godine. Od tada je počeo da raste i broj ljudi sa rakom štitne žlezde. Ova činjenica je alarmantna.

Protivnici jodirane soli smatraju da je ona neizbežno štetna i da bi trebalo da se zaustavi u proizvodnji. Tvrde da je mnogo korisnije koristiti običnu so bez joda. Nedavne statistike pokazuju da je stopa raka štitne žlezde povećana, što ga čini najbrže rastućim tipom raka u Pekingu. Tokom proteklih 10 godina, od prosečnog rasta od 4, 2%, dijagnoze su se povećale za oko 225%.

Međutim, stručnjaci ne odustaju od teze da ne postoji stvarna veza između raka štitne žlezde i jodirane soli. Smatraju je bezbednom i efikasnom u sprečavanju nedostatka joda.

Istraživanja jasno pokazuju da nema direktnih dokaza da konzumiranje jodirane soli dovodi do raka štitne žlezde. Međunarodni savet za kontrolu nedostatka joda takođe je nedavno izdao saopštenje u kojem se navodi da upotreba jodirane soli nije povezana sa rakom štitne žlezde.

Jodirana so

Razvoj raka je određen mnogim razlozima, uključujući faktore životne sredine, zračenje i genetske predispozicije. Gu Džunji, istaknuti dijetetičar u Pekinškoj bolnici prijateljstva, kaže da uskraćivanje jodirane soli neće smanjiti rizik od raka štitne žlezde. Međutim, može dovesti do drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su gušavost, gluvoća, pa čak i oštećenje mozga kod dece.

Stručnjaci naglašavaju da povećani nivoi joda u Kini retko potiču od soli. U Kini, sadržaj joda u soli je 30 miligrama po kilogramu. U proseku, Kinezi jedu manje od 10 grama svakog dana.

U Sjedinjenim Državama, preporučeni maksimalni dnevni unos joda je 1.100 mikrograma i 300 prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ovo pokazuje da je ne više od 300 mikrograma joda dnevno potpuno bezbedna količina prema oba standarda.

Pogledajte takođe koliko soli nam je potrebno da bismo bili zdravi i saznajte koja so je najkorisnija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni