Laktoza je mlečni šećer, koji se sadrži u mleku i u većini mlečnih proizvoda. Najviše laktoze ima u svežem mleku, zatim u kiselom mleku, sitnom siru, siru i maslacu.
Neki ljudi veoma teško vare laktozu. Apsorbcija se vrši preko tankog creva, ali u njemu treba da ima dovoljno laktaze - enzima za varenje hrane, koji razgrađuje laktozu na glukozu i galaktozu. I upravo tu dolazi do problema, koji mnogi ljudi imaju sa mlekom - ne mogu da apsorbuju dobro laktozu, i uočava se intolerancija na laktozu.
Sve više ljudi pati od nedostatka laktaze u organizmu. Prilikom konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda, oni se žale na karakteristične simptome - kolike, nadutost skomaka i proliv. Smatra se da oko 75% svetske populacije pokazuju slične simptome, koji su potpuno drugačiji od simptoma alergije na kravlje mleko. Zbog toga sve više stručnjaka osporava preterano konzumiranje mlečnih proizvoda.
Tu dolazi do problema - u mlečnim proizvodima ima kalcijuma i korisnih materija, bez kojih organizam ne može, ali u njima ima i laktoze, koja izaziva stomačne probleme.
Zbog toga, ako se pojave problemi sa mlečnim proizvodima, treba da potražite lekara, koji će odrediti stepen netolerancije na laktozu. Tako je zbog toga što neki imaju problem sa svežim mlekom, ali ne i sa drugim mlečnim proizvodima. U nekim slučajevima se propisuju suplementi sa laktazom, koji pomažu apsorpciji laktoze.
Komentari